Cairo International Airport.

Mystik om årsag til Kairo-aflysninger

Egypten mener, at der ligger politiske motiver bag British Airways’ beslutning om at indstille flyvninger til Kairo. Det afviser flyselskabet.

British Airways beslutning om at suspendere selskabets flyvninger til Kairo i en uge af sikkerhedsmæssige årsager vækker frustrationer i Egypten, hvor myndighederne undrer sig over, at de ikke blev informeret på forhånd, og mener, at der ligger politiske motiver bag beslutningen.

”Det er en politisk beslutning, ikke en beslutning om sikkerhed. Hver gang turismen genoplives i Egypten, sker der en fabrikeret krise. Flere britiske virksomheder opererer stadig i Egypten, heraf flere store virksomheder som Thomas Cook og Thomson,” siger chefen for Egyptens civile luftfartsmyndigheder i Egypten, Sameh al-Hanafy, til egyptiske medier.

Hvorfor Storbritannien skulle ønske at skade turismen i Egypten, fremgår ikke, og teorien afvises da også af den britiske ambassade i Kairo.

“British Airways’ handling skyldes absolut ikke en politisk beslutning. Handlingen er knyttet til de årsager, som selskabet redegjorde for i sin egen erklæring,” siger en anonym kilde til det egyptiske medie Mada Masr.

Mange spekulationer om årsagen
British Airways har ikke givet en nærmere begrundelse for sin beslutning om at indstille flyvningerne, men kun sagt, at det er en sikkerhedsforanstaltning.

I egyptiske og britiske medier har der været fremsat en række spekulationer om, hvad der ligger bag beslutningen – lige fra advarsler om et potentielt terrorangreb, til sikkerhedsforhold i lufthavnen i Kairo og den spændte politiske og militære situation omkring Iran og Den Persiske Bugt.

Flyselskabet Lufthansa indstillede også sine flyvninger til Egypten i kølvandet på British Airways’ meddelelse, men genoptog allerede dagen efter flyvningerne. Ingen andre selskaber har indstillet flyvningerne til Kairo eller andre lufthavne i Egypten.

Undskyldning til egyptisk minister
Den egyptiske minister for civil luftfart Younes Younis al-Masry udtrykte allerede i weekenden sin frustration over British Airways beslutning: ”Afgørelsen blev truffet ensidigt uden at konferere med de ansvarlige egyptiske myndigheder,” sagde han.

Den britiske ambassadør i Egypten, Geoffrey Adams, mødtes søndag med Younis al-Masry og undskyldte over for ham, at de egyptiske myndigheder ikke var blevet informeret på forhånd om indstillingen af ruten fra London Heathrow til Kairo.

Samtidig har ambassadøren fastslået, at beslutningen ikke har noget at gøre med de sikkerhedsmæssige forhold i de egyptiske lufthavne.

Både britiske og tyske diplomatiske kilder siger, at British Airways og Lufthansas beslutninger ikke har noget at gøre med myndighedernes officielle rejsevejledninger.

”Vi opdaterede vores rejsevejledning den 19. juli, uden at der var nogen væsentlige ændringer,” siger en britisk diplomat til Mada Masr.

 

Relaterede artikler:

British Airways indstiller flyvninger til Kairo

Trafikstyrelsen: Egypten-flyvninger fortsætter

Genåbner Egypten-rute