Nederlag til Etihad og airberlin

En tysk domstol har underkendt dele af et codesharesamarbejde mellem Etihad Airways og airberlin. Samarbejdet kan være afgørende for airberlins overlevelse.

De tyske myndigheder har gennem længere tid lagt arm med mellemøstselskabet Etihad Airways fra Abu Dhabi over flyselskabets indflydelse på Tysklands næststørste flyselskab, airberlin, som Etihad ejer knap 30 procent af. Mellem jul og nytår vandt de tyske luftfartsmyndigheder en delsejr, da en domstol i den tyske by Braunschweig kom frem til, at Etihad og airberlin fra 16. januar skal stoppe deres codeshare-samarbejde på 31 ruter til og fra Tyskland.

Codesharesamarbejdet må gerne fortsætte på 52 andre ruter, men på 31 specifikke ruter skal det stoppes 16. januar og foreløbig frem til udgangen af vinterfartplanen i slutningen af marts. Domstolen mener nemlig ikke, at ruterne er omfattet af en bilateral trafikaftale mellem Tyskland og Abu Dhabi.

Gå konkurs
Airberlin har været økonomisk nødlidende gennem flere år. Og codesharesamarbejdet var ifølge Etihads topchef, James Hogan, netop en del af en redningsplan for selskabet. Airberlin selv har ifølge Deutsche Welle tidligere sagt, at codesharesamarbejdet med Etihad om i alt 83 ruter har en værdi af over en milliard kroner i omsætning om året, og at selskabet kunne gå konkurs uden indtægterne fra samarbejdet.

Etihad Airways har meddelt, at man agter at anke afgørelsen, der er det seneste kapitel i en stadig mere indædt kamp mellem på den ene side amerikanske og europæiske flyselskaber og myndigheder og på den anden side fremadstormende mellemøstselskaber som Emirates Airlines, Qatar Airways og Etihad Airways.

Etihad Airways købte sidste år 49 procent af italienske Alitalia og har tidligere ikke lagt skjul på, at man gennem opkøb af ejerandele i luftfartsselskaber over hele verden, agter at opbygge en fjerde global luftfartsalliance parallelt med Star Alliance, oneworld og Skyteam.