Ansatte i Delta Air Lines skal betale 200 dollars om måned, hvis man ikke har COVID-19-vaccination. (Foto: Delta | PR)

Nej til vaccine koster 1.250 kroner om måneden

Delta Air Lines strammer skruen overfor ikke-vaccinerede ansatte, som vil blive ramt på pengepungen. Air Canada har netop indført krav om vaccination af både nuværende og fremtidige medarbejdere.

Medarbejdere hos det amerikanske flyselskab Delta Air Lines bliver ramt på pengepungen, hvis de siger nej til at lade sig vaccinere. Det kommer til at koste dem ekstra 200 dollars, eller 1.250 kroner, om måneden i forhøjet bidrag til deres sundhedsforsikring.

Ifølge CBS NEWS skal medarbejderne senest være vaccineret den 1. november, ellers begynder selskabet at trække det ekstra tillæg. Derudover skal de ikke-vaccinerede medarbejdere bære maske, når de er på arbejde, ligesom de skal testes for corona mindst en gang om ugen.

I en meddelelse til medarbejderne forklarer koncernchef i Delta, Ed Bastian, at baggrunden for beslutningen er de høje omkostninger ved hospitalsophold for COVID-19-patienter.

50.000 dollars for et hospitalsophold
“Et hospitalsophold på grund af COVID-19 har i gennemsnit kostet Delta 50.000 dollars (315.000 kroner) per person. Dette tillæg er nødvendigt for at imødegå den økonomiske risiko, beslutningen om ikke at lade sig vaccinere skaber for vores virksomhed,” skriver Ed Bastian i sin meddelelse.

Ifølge Ed Bastian har de Delta-medarbejdere, der er blevet indlagt på hospital med COVID-19, ikke været fuldt vaccinerede. Fra og med 30. september får de ansatte ligeledes kun betaling under sygdom ved udbrud af COVID-19, hvis de er fuldt vaccineret.

Delta Airlines har tidligere opfordret sine medarbejdere til at lade sig vaccinere, men det er ikke noget formelt krav, at man skal være det. Ifølge selskabet er 75 procent af de ansatte på nuværende tidspunkt vaccineret.

Vaccinekravet breder sig
I den seneste tid har kravet om, at ansatte i flyselskaber skal være vaccineret mod COVID-19 for beholde deres job, bredt sig.

Air Canada har netop oplyst, at selskabet strammer sin sundheds- og sikkerhedspolitik i forhold til vaccination. Fremover er det et krav for at være ansat, at man er vaccineret mod COVID-19, ligesom det bliver et krav ved alle nyansættelser. Senest den 30. oktober skal de ansatte være vaccineret. Ellers vil de blive afskediget eller sendt på orlov uden løn.

I Europa var Lufthansa-datterselskabet SWISS først med kravet, sidenhen har Lufthansa meddelt, at det er på vej med samme krav.

Austrian siger nej
Omvendt har et andet selskab i Lufthansa-gruppen, Austrian Airlines, netop meddelt, at det ikke har planer om at indføre krav om vaccination. Her ligger selskabet på linje med SAS og Norwegian, der heller ikke for nuværende har planer i den retning.

Australske Qantas har meddelt, at selskabet fra den 15. november vil kræve piloter, kabinepersonale og lufthavnsansatte vaccineret. Det samme har amerikanske United Airlines, hvor samtlige ansatte skal have modtaget en vaccination seneste den 27. oktober.

Singapore Airlines, Scoot og Jetstar Asia, der alle har base i Singapore, forlanger, at selskabernes frontpersonale skal være færdigvaccinerede inden udgangen af året.

 

Relaterede artikler: 

SAS: Ingen krav om vaccination for at arbejde for os

Lufthansa-selskab indfører vaccinationskrav

Qantas: Alle ansatte skal vaccineres mod COVID-19