Sønderborg Lufthavn. (Foto: Kim Toft Jørgensen | Sønderborg Kommune)

Niras er rådgiver på nyt dansk terminalbyggeri

Når den nye terminal i Sønderborg Lufthavn skal opføres, vil det ske med vejledning fra Niras. I alt vil ejerne investere 212 millioner kroner i en omfattende modernisering af lufthavnen.

I juli sidste år kom frem, at Bitten & Mads Clausens Fond og Sønderborg Kommune sammen vil investere i alt 212 millioner kroner i en større modernisering og renovering, der er tænkt som fremtidssikring af Sønderborg Lufthavn.

Projektet ventes at vare indtil sommeren 2027, og til den tid vil der blandt andet være opført en ny terminal. Det blev officielt sat i gang den 1. december, da repræsentanter for Bitten & Mads Clausens Fond, Sønderborg Kommune og Danfoss tog første spadestik.

Det er desuden blevet offentliggjort, at den rådgivende ingeniørvirksomhed Niras skal vejlede Bitten & Mads Clausens Fond samt Sønderborg Lufthavn i løbet af de tre år, som det indtil videre ventes, at projektet i den sønderjyske lufthavn vil vare.

Skal varetage forskellige opgaver
Niras oplyser, at man forventer at kunne assistere med ekspertise inden for en række fagområder, som selskabets ansatte har viden om. Det drejer sig blandt andet om infrastruktur, byggeri, planforhold, afvanding, miljø samt geoteknik.

Rådgivningsvirksomheden vil eksempelvis bidrage til at få udarbejdet udbudsmateriale, indhentet de nødvendige myndighedsgodkendelser, foretaget forskellige undersøgelser samt fungere som bygherrerådgiver på lufthavnens kommende terminalbygning.

I tillæg hertil vil Niras også varetage opgaven som bygherrerådgiver på en række udenomsarealer i Sønderborg Lufthavn både land- og air side. Som en del af arbejdet vil man blandt andet fokusere på, at anlæg og terminal skal kunne driftes så optimalt som muligt i fremtiden, lyder det.

Vil konsultere passagerer og lufthavnsansatte
Lars Nordenhof, der er projektdirektør ved Niras, forklarer, at man vil etablere en løbende dialog med Trafikstyrelsen i forbindelse med byggeriet således, at Niras sikrer sig, at den kommende terminal opfylder alle de krav, som en sådan skal leve op til.

“Noget af det særligt interessante ved terminalbyggeriet er at forstå og tage højde for alle de mange sikkerhedsforanstaltninger, det kræver at bygge i en lufthavn.”

Udover at konsultere myndighederne vil man også søge at inddrage de ansatte og passagerer, som til dagligt benytter sig af faciliteterne i Sønderborg Lufthavn, med henblik på at forstå de bevægelsesmønstre, der er for både mennesker og bagage.

“Det er helt afgørende, at vi involverer brugerne af bygningen, så vi forstår deres hverdag, behov og ønsker. Vi skal med andre ord bygge et hus, der passer præcist til dem,” udtaler Lars Nordenhof.


Relaterede artikler:

Tilfører 36 millioner kroner til Sønderborg Lufthavn

Sønderborg Lufthavn vil øge til 150.000 passagerer

Investerer 212 millioner kroner i dansk lufthavn