Nordens største regionale flyselskab i støbeskeen

Nordens største regionale flyselskab er i støbeskeen, hvis det lykkes Cimber Sterling og Skyways at nå til enighed i de nuværende drøftelser. Det vil i givet fald blive et konsolideret selskab med næsten 50 fly, over 70 destinationer og mere end 3 millioner passagerer årligt.

Ifølge kilder i luftfartsbranchen udvikler forhandlingerne mellem Skyways og Cimber Sterling sig positivt. Forhandlingerne har taget så meget fart, at en aftale kan ventes indenfor få uger, vurderes det.

Det vil i givet fald blive Nordens største flyselskab, der er i støbeskeen. Det første skridt til denne konsolidering blev taget i december måned sidste år, da Manswell Enterprises Limited overtog Avia Express Sweden AB, der er driftsselskabet bag Skyways.

Blot fire måneder senere blev det Gøteborg-baserede City Airline overtaget af Skyways med det formål at gøre selskabet til en ledende aktør på det skandinaviske marked under varemærket Skyways.

Komplementerer rutenetværk

Skyways og City Airline komplementerer hinanden godt, idet Skyways har sin styrke i Stockholm-Arlanda, men City Airline har base i det vestlige Sverige i Gøteborg-Landvetter lufthavnen.

Ser man på rutekortet vil Cimber Sterling være en oplagt partner til at skabe grundlaget for det største nordiske regionale flyselskab. Med selskabets styrke i København og Billund vil det skandinaviske rutekort blive godt dækket ind.

Et fremtidens Cimber Skyways vil kunne operere i alt 48 fly, som dog i første omgang vil være fordelt på mange forskellige typer og versioner. Der vil således være tale om Boeing 737-700(6), MD87 (3), ATR72 (6), ATR42 (3), Embraer ERJ135 (2), Embraer 145 (5), Fokker F50 (10), Bombardier CRJ200 (11)samt to ATR72-fly, som Skyways p.t. har indlejet fra danske Danish Air Transport.

Ikke den mest oplagte flådesammensætning, men med klart behov for en ensretning. Det kan Skyways-aktionæren Manswell Enterpises Limitied måske hjælpe med, idet den ukrainske mangemilliardær Igor Kolomoysky, derangiveligtejer 75 procent af Manswell-selskabet også kontrollerer det portugesiske flyleasing-selskab Portuguese company Goiania Comercio E Servicos Internaçionais Lda, der har en flåde på over 60 fly.

Mere end 70 destinationer

Det nye selskab vil samlet kunne få et rutenetværk med mere end 70 destinationer fordelt på 16 svenske indenrigsruter,6 danske indenrigsruter samt en lang række ruter til og fra Norden, Baltikum, Storbritannien, Central- og Sydeuropa samt Israel. Tilsammen vilet eventueltnyt regionalt selskab årligt transportere mere end 3 millioner passagerer og vil dermed blive Nordens største regionale flyselskab, hvis konsolideringsplanerne lykkes.

Kilder i luftfartsbranchen peger på, at Cimber Sterlings-ledelse klart går efter at sikre en forhandlingsløsning med Skyways. Det vil betyde, at selskabet vil blive “storebror“ i konsolideringen, mens leisure-ruterne samtidig kan bevares, således at de flest mulige arbejdpladser i Cimber Sterling vil være sikret. Ved andre mulige industrielle investor-løsninger, vil Cimber Sterling formentlig skulle skille sig af med leisure-benet og gå tilbage til “Cimber Classic“ modellen med indenrigs- og regionalflyvning.

Endelig vil der også være mulighed for at få Cimber-navnet med i en konsolidering. Da City Airline blev overtaget af Skyways i slutningen af april måned, blev det klart udmeldt, at Skyways skulle vokse under selskabets eget varemærke. Men et varemærke, der hedder Cimber Skyways vil ikke være utænkeligt vurderer kilder tæt på processen.

Det ventes i markedet, at Cimber Sterling vil nå frem til en forhandlingsløsning med en ny investor,inden selskabet vil offentliggøre årsrapporten den 29. juni.