RegionalJet/Xfly ATR72-600 (ES-ATD) opereret for SAS (Arkivfoto: Ole Kirchert Christensen)

Nordica overvejer at købe LOT ud af Regional Jet

Nordicas ledelse overvejer at overtage hele ejerskabet af produktionsselskabet Regional Jet, som blandt andet flyver for SAS.

Det estiske flyselskab Nordica har siden 2016 haft et tæt samarbejde med polske LOT, og LOT ejer 49 procent af Nordicas produktionsselskab Regional Jet, mens Nordica selv ejer 51 procent.

Regional Jet opererer alle Nordicas flyvninger og flyver også for SAS med ATR-72-fly ud af København.

Nordica overvejer imidlertid at købe LOT ud af Regional Jet og selv overtage hele ejerskabet af produktionsselskabet. Ifølge ERR – det nationale estiske tv-selskab – mender Nordicas koncernchef Hannes Saarpuu, at LOT ikke nødvendigvis er den bedste partner for Regional Jet på lang sigt, og derfor er det er værd at overveje at købe LOT ud.

Bestyrelsen drøfter ideen
Nordicas bestyrelsesformand Peeter Tohver, bekræfter over for ERR, at man har drøftet ideen i bestyrelsen, men ikke har truffet nogen beslutninger herom

”Ideen har været på bordet som et alternativ, og den er blevet gennemgået. Ideen er i den aktive fase, fordi virksomheden hele tiden udvikler sig,” siger Peeter Tohver til ERR.

Nordica er under et hårdt konkurrencepres på de baltiske markeder, og selskabet meddelte for nyligt, at det har besluttet at lukke tre ruter, som ikke er profitable. Det er ruterne fra Tallinn til Oslo, Amsterdam og Sankt Petersborg, som alle lukker i begyndelsen af næste år.

I denne uge kom det frem, at Nordica også lukker sin base i Groningen i Holland, og dermed nedlægger ruterne fra Groningen til København og München. Nordica flyver 12 gange om ugen mellem Groningen og København, men ruten lukkes ned ved udgangen af året.

Udsigt til stort underskud i år
Frem for at drive ruter, som ikke er profitable, vil Nordica i stedet kanalisere flere ressourcer over til den del af forretningen, der bidrager til en positiv bundlinje, og det er blandt andet de wetlease- og ACMI-flyvninger, der gennemføres for LOT og SAS.

Nordica forventer at komme ud af 2018 med et underskud på “adskillige millioner euro,” men selskabet oplyser, at man forventer atter at blive profitable 2019.

Relaterede artikler:

Nordica lukker endnu en rute til København

Nordica lynlukker tre ruter

SAS-leverandør dropper navneskifte