Norwegian-fly foran terminalbygningen i Aalborg Lufthavn (Foto: Aalborg Lufthavn)

Nordmænd tager på ferie fra Aalborg Lufthavn

Stadig flere nordmænd benytter Aalborg Lufthavn som udgangspunkt for sine ferierejser. Trenden er stigende og har overrasket lufthavnen.

På den anden side af Skagerrak ligger bjerglandet Norge, hvor nordmændene er et særdeles rejseglad folkeslag. At Danmark er et populært rejsemål for nordmænd er ingen hemmelighed, men at de ligefrem rejser til Danmark, for at flyve videre til feriedestinationer er en ny og overraskende trend.

Nordmænd hver weekend
Lufthavnsdirektøren ved Aalborg Lufthavn, Søren Svendsen, glæder sig over trenden, selv om han er noget overrasket over de mange nordmænd, der rejser fra lufthavnen.

”Det gik op for os i foråret, ved at vores check-in og sikkerhedspersonale oplevede, at der var mange nordmænd i lufthavnen. Vi undersøgte det derfor nærmere, blandt andet via passagerlisterne, og det viste sig at stemme. På én enkelt Norwegian afgang til Alicante, sidst i juni, var der ikke mindre end 80 nordmænd ombord – ud af 189 passagerer,” siger Søren Svendsen

”I disse dage har vi også mange, da der er efterårsferie i Norge. I snit ligger vi nok på 20-40 nordmænd hver weekend,” fortsætter han.

”Vi har jo i mange år kendt til at danskere flyver fra Hamburg samt handler ind i grænsebutikkerne, men at Danmark ligefrem oplever det samme fra Norge, er overraskende for os.”

Billigt kød
Lufthavnen foretog en spørgeundersøgelse i juli, hvor man personlig adspurgte 80 norske passagerer i lufthavnen og samtlige angav billigere flyrejse, som hovedårsag til at rejse fra Aalborg. 68 af de adspurgte kom endvidere med den begrundelse, at de kunne handle billigt i danske supermarkeder, inden de tog hjem til Norge.

”De norske rejsende kommer primært fra Kristiansands-området, hvor de tager færgen til Hirtshals, men en del kommer også fra Larvik- og Grenlandsområdet, hvorfra der går færger til Hirtshals,” fortæller Søren Svendsen.

”Mange fortæller os, at der ikke er gode direkte muligheder fra deres hjemegn og at rejse til Oslo er langt samtidig med at parkering er dyrt,” fortsætter Søren Svendsen, der tilbyder gratis parkering i Aalborg Lufthavn.

Søren Svendsen ser ingen klar tendens i hvilke rejsemål eller selskaber nordmændene foretrækker, men det er primært ”sol og strand” feriemål ligeligt fordelt på de forskellige afgang fra lufthavnen – også charter.

Satser på nordmænd
Lufthavnen har ikke foretaget initiativer for at tiltrække norske rejsende, de er kommet mere eller mindre af sig selv. Mange af de adspurgte fortalte, at de fik kendskab til Aalborg lufthavn via venner og bekendte.

”Vi ønsker dog, fra lufthavnens side, at satse på denne trenden og er startet med at annoncer i den norske regionalavis Fædrelandsvennen på de samme dage som eksempelvis BILKA annoncerer. I vores 2015 strategi planlægger vi, at satse mere målrettet på norske rejsende,” pointerer Søren Svendsen.

Billigst fra Aalborg
CHECK-IN har testet om det kunne passe, at der er penge at spare på afrejse fra Aalborg. Selv om man ikke medregner besparelse på kød eller tax-free, viser testen nedenfor, at en familie på fire kan spare lidt over 3.000 kroner på afrejse fra Aalborg kontra Kristiansand. Sammenligner man med Oslo Gardermoen er besparelsen lidt over 2.000 kroner.

Sådan testede vi:

  • Prisen er for en familie med to voksne og to børn mellem 2 og 12 år bosat i Kristiansand.
  • Rejse til Malaga i vinterferien 14.-21. februar 2015
  • Søgte efter billigste rejse fra de tre lufthavne via Momondo.dk (søgningen blev foretaget 7. oktober 2014) Eneste søgekriterie var at afgang og ankomst på henholdsvis udrejse og hjemrejse skulle være inden for samme dag
  • Alle priser i danske kroner. Norske priser er omregnet til danske kroner.
  • Priser på fly er uden eventuelle bestillingsgebyrer, valg af sæde, baggage og mad/drikke ombord, da disse varierer fra selskab til selskab
  • Parkeringsafgift beregnet ud fra syv døgn i henhold til laveste pris oplyst på lufthavnenes hjemmesider
  • Pris for færge er hentet på colorline.no uden specielle rabatter, kampagner eller linkende og er for to voksne og to børn med bil.
  • Omkostninger til kørsel er beregnet på antal kilometer fra Kristiansand centrum til de respektive lufthavne og færgehavne med en benzinpris på 15 kroner (gennemsnit i Norge) og et forbrug på 7 liter per 100 km
  • I Norge er der lagt 160 kroner til for bompenge hver vej ved afrejse fra Oslo Gardermoen
  • Ved afrejse fra Oslo Gardermoen og Aalborg er der beregnet en overnatning på hotel natten før afrejse. Priser er baseret på laveste pris via hotels.com på hoteller indenfor 30 km af lufthavnene fra 13. februar til 14. februar 2015.

Afrejselufthavn Aalborg Kristiansand – Kjevik Oslo – Gardermoen
Selskab med laveste pris Norwegian SAS Brussels Airlines / Lufthansa
Udrejse Direkte – tid: 3t:35m 1 stop – tid: 9t:10m 1 stop – tid: 5t:55m
Hjemrejse Direkte – tid: 3t:35m 2 stop – tid: 9t:20m 1 stop – tid 10t:00m
Pris flyrejse 6.454 11.950 8.735
Kørsel til lufthavn 130 30 1068
Færge Kristiansand – Hirtshals 1.727 0 0
Parkering lufthavn 0 364 501
Overnatning 800 0 973
Totalpris 9.111 12.344 11.277