Dreamlinere fra Norse Atlantic parkeret i Oslo Lufthavn. (Arkivfoto: Norse Atlantic | Facebook)

Norse henter 400 mio. kroner til at betale regninger

Det økonomisk pressede Norse Atlantic Airways har fået tilført yderligere knap 400 millioner kroner i kapital. Pengene skal bruges til at betale regninger og sikre, at selskabet kan komme igennem vinteren.

I forrige uge varslede Norse Atlantic Airways, at selskabet ville hente ekstra kapital i erkendelse af, at langdistanceflyselskabets finansielle situation er udfordret i indeværende lavsæson, hvor der er færre rejsende og længere mellem bookingerne.

I forbindelse med kvartalsregnskabet meddelte Norse Atlantic Airways, at man ville hente 45 mio. dollars i ekstra kapital i en aktieemission. Ifølge selskabet var interessen blandt investorer dog så stor, at man hentede 55 millioner dollars (cirka 390 millioner kroner).

Kapitalbehovet var påtrængende, og en del af pengene skal gå til at betale regninger. Det understreges i en børsmeddelelse, hvor det beskrives, at ”selskabet er i færd med at afslutte forhandlinger med en nøgleleverandør, der kræver, at en plan for betalinger fremskyndes.”

Derudover henviser selskabet til, at den ekstra kapital skal forbedre likviditeten i vintersæsonen, indtil der kommer indtægter fra salget af billetter til sommeren.

Spinkelt overskud i tredje kvartal
Kapitalrejsningen kommer, efter at Norse Atlantic Airways onsdag i sidste uge for første gang siden jomfruflyvningen i juni 2022 kunne præsentere et profitabelt kvartal. Nettooverskuddet for månederne juli, august og september, som er højsæson, var dog på beskedne 11,6 mio. kr. Det skel ses i lyset af, at årets andet kvartal resulterede i et underskud på 240 millioner kroner.

Det lykkedes ellers for Norse Atlantic Airways at fordoble omsætningen fra andet til tredje kvartal, og belægningen på flyene var også rekordhøj for selskabet. Fremgangen forplantede sig dog ikke til bundlinjen.

Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank, vurderede overfor Check-in.dk, at overskuddet var tyndere end papirtyndt i betragtning af, at flyselskaber over hele Europa leverede rekordresultater i tredje kvartal.

Interesse for selskabet
Norse Atlantic Airways fremhæver I børsmeddelelsen, at der var stor interesse for at tegne nye aktier i selskabet. Selskabets stifter og topchef Bjørn Tore Larsen, der også er storaktionær, havde på forhånd tilkendegivet, at han ville skyde 150 millioner norske kroner ind i selskabet. Beløbet endte dog på 122 millioner norske kroner, fordi andre investorer bød sig til.

Scorpio Holding, der er ejet af en italiensk shippingfamilie, indskød 150 millioner norske kroner. og er den største aktionær. Scorpio Holding får fremover en plads i bestyrelsen for Norse Atlantic Airways.

Det norske flyselskab, som også har Bjørn Kjos, tidligere topchef i Norwegian, blandt aktionærerne, arbejder på at forbedre selskabets position på markedet.

I kvartalsregnskabet forklarer Norse, at selskabet udforsker nye muligheder, og at man i den forbindelse er blevet kontaktet af ”adskillige industrielle aktører”. På baggrund af den store interesse vurderer Norse, at selskabets forretning, markedsposition og aktiver opfattes som attraktive. Selskabet vil hyre strategiske rådgiver i den fortsatte proces.

Norse har en flåde bestående af 15 Boeing 787 Dreamlinere, hvoraf fem fly er udlejet til det spanske flyselskab Air Europa. Disse fly forventes leveret tilbage til det norske selskab i perioden fra slutningen af marts til juni 2024.

 

Relaterede artikler:

Papirstyndt overskud hos Norse

Italiensk shippingfamilie bliver største aktionær i Norse

Norse har tabt tæt ved to milliarder kroner