Norwegian-fly ved gate i Oslo Lufthavn. (Foto: Kristin S. Lillerud)

Norwegian-konflikt en realitet

Det lykkedes ikke de kabineansatte og Norwegian at nå til enighed inden mæglingsfristens udløb ved midnatstid natten til onsdag. Derfor er én kabineansat i strejke nu, mens 1.228 kolleger venter på at kunne tilslutte sig den første strejke i Norwegians historie.

Konflikten mellem Norwegians Kabineforening repræsenteret via fagforbundet Parat og lavprisflyselskabet Norwegian Air Shuttle ASA, der har arbejdsgiverorganisation NHO Luftfart ved sin side, er blevet en realitet et par timer efter midnat.

Klokken 24.00 udløb den mæglingsfrist, der var blevet sat i forhold til den varsling, der blev annonceret i fredags. Et par timers forhandling på overtid var ikke nok, og den manglende enighed betyder at parterne er gået fra hinanden, og at der er udtaget blot én af 1.001 norske kabineansatte til konflikten. Det er en teknisk foranstaltning, således at konflikten løbende kan udvides, når de 228 danske kabineansatte ifølge de danske fagretslige regler er klar til det.

Fagforbundet Parat ønsker nemlig, at konflikten skal finde sted samtidig i Danmark og Norge for at sikre største mulig gennemslagskraft, men også i høj grad på baggrund af, at stridighederne mellem parterne handler om, at Norwegian vil opsplitte de to landes kabineansatte i to separate ressourceselskaber, således at de fremover ikke kan forhandle samlet. I dag er de 228 danske kabineansatte organiseret via Norwegians Kabineforening på de aftaler, der er forhandlet på plads via fagforbundet Parat.

Hvornår konflikten vil blive optrappet i fuld skala er endnu uklart. Reglerne i den danske Forligsinstitution er nemlig indrettet sådan, at forligsmanden i Danmark kan vælge at udsætte en eventuel konflikt i 14 dage. Herefter vil der være yderligere fem dage, inden en eventuel konflikt kan træde i kraft. Forligsmanden kan dog på et hvilket som helst tidspunkt erklære forhandlingerne for afsluttede, hvorefter en konflikt kan træde i kraft øjeblikkeligt.

Iagttagerne tæt på begivenhederne forventer dog en strejke på fuld skala fra den førstkommende søndag.

Snart konfliktklar i Danmark
Da overenskomsten i Norge er større end i Danmark vil forhandlingssammenbruddet i Norge formentlig få den danske forligsmand Asbjørn Jensen til at opgive mæglingen og dermed give mulighed for, at de 228 danske kabineansatte kan gå i konflikt.

At en konflikt i begge lande er lige om hjørnet understreges også af, at Parat har indkaldt til pressemøde her til morgen kl. 08.00 i Oslo. I øvrigt en halv time før, at Norwegians koncernchef Bjørn Kjos vil offentliggøre Norwegians perioderesultat for første kvartal af 2014.

Til stede ved pressemødet vil udover Parats leder Hans-Erik Skjæggerud være lederen af Norwegians Kabineforening, Marit Lindèn, forhandlingschef og advokat Turid Svendsen, forhandler og advokat Thore Selvstad Halvorsen og kommunikationschef Arve Sigmundstad. Herudover vil den ene kabinemedarbejder, der er udtaget til strejke også være til stede på pressemødet.

Norwegian etablerede allerede i løbet af tirsdagen en særlig sektion på hjemmesiden med aktuel trafikinformation. Det vidner om et flyselskab, der har været konflikt klar i nogle dage.

“Vi beklager på det stærkeste overfor alle vore rejsende den usikkerhed, som er skabt. Vort mål har hele tiden været at undgå strejke, og vi har strukket os langt for at imødekomme Kabineforeningen. Vi kan imidlertid ikke godtage krav som indebærer, at strategiske beslutninger som Norwegians bestyrelse har taget for at sikre selskabets fremtid, skal føres tilbage. Vi vil gøre alt, hvad der står i vores magt for at tage vare på de berørte passagerer på den bedste måde,“ udtalte koncernchef Bjørn Kjos i en pressemeddelelse, der blev udsendt kl. 02.00 i nat.