Norwegian-konflikt kan koste frirejseordning

Norwegian er klar til at suspendere flyselskabets frirejseordning for de kabineansatte i Danmark og Norge, hvis de vælger at gå i strejke. Parterne gik fra hinanden ved midnatstid uden at nå et forhandlingsresultat.

(OPDATERET) I de seneste to døgn har den norske rigsmægler siddet i forhandlinger med repræsentanter fra fagforeningen Parat Luftfart, der organiserer 1.230 kabineansatte hos Norwegian i Norge og Danmark fordelt med 1.001 i Norge og 229 i Danmark.

Modparten i forhandlingerne er Norwegian Air Shuttle ASA, der ønsker at flytte de kabineansatte i de to lande over i separate nationale ressourceselskaber. Den løsning ønsker de ansatte ikke at gå med til, da forhandlingsretten svækkes ved at splitte de to landes kabinepersonale op i separate selskaber, der fremover skal forhandle overenskomster uafhængigt af hinanden.

Forhandlingerne var berammet til at være afsluttet ved midnat mellem tirsdag og onsdag. Men sent tirsdag aften var der ingen forhandlingsløsning på vej, og forhandlingerne sluttede da også kl. 00.15 uden, at der var opnået et resultat. Derimod er der udsigt til, at konflikten kan blive skærpet i de kommende dage.

CHECK-IN.dk erfarer, at Norwegian er klar til at fjerne frirejseordningen for kabineansatte i Danmark og Norge, hvis de vælger at gå i strejke for få deres krav gennemført. En tilsvarende beslutning tog British Airways under kabinestrejken i foråret 2010, hvor det strejkende kabinepersonale i det britiske flyselskab røg ud af frirejseordningen.

Det var dengang med til at skabe usikkerhed og vaklen blandt de strejkende kabineansatte i British Airways. Da konflikten var bragt til ende stod de medarbejdere, der havde strejket, bagest i køen til frirejser, da standby-sæder nemlig allokeres efter anciennitet. De strejkende medarbejdere måtte igennem to og et halvt års karensperiode, inden de kunne optages i frirejseordningen igen.

Hos Norwegian ønskede den danske kommunikationsrådgiver Daniel Kirchhoff tirsdag aften ikke at bekræfte oplysningerne om, at frirejseordningen er truet for de danske og norske kabineansatte.

“Der forhandles fortsat mellem parterne, og vi håber at det vil være muligt at nå frem til en forhandlingsløsning, således at vores kunder ikke risikerer at blive forstyrret af en eventuel konflikt.“

Understøtter en frygtkultur
Hos Parat Luftfart er man overrasket over, at Norwegian er klar til at fjerne frirejseordningen.

“Vi har ikke hørt om det endnu, men hvis dine informationer er korrekte, så vil det blot føje sig til rækken af trusler fra Norwegian mod de ansatte. Det understøtter den frygtkultur, som har udviklet sig i selskabet,“ sagde Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud tirsdag aften til CHECK-IN.dk.

Parat-lederen understregede samtidig, at det er højst udsædvanligt, at Norwegian kommer med den slags trusler i en mæglingssituation.

“Det er en ganske speciel situation. Der er ingen trussel om strejke fra vores side i forbindelse med denne mægling. Det skulle efter vores opfattelse give mere dynamik i mæglingen,“ konstaterede Hans-Erik Skjæggerud.

I Norge var det rigsmægler Bjørn Lillebergen, der sad for bordenden i mæglingen, mens det i Danmark har været Asbjørn Jensen. I Danmark var der mægling i fredags, men da overenskomsten er større i Norge end i Danmark har den danske forligsinstitution besluttet af afvente de fortsatte drøftelser i Oslo.

Nu vil ledelsen i Parat Luftfart opsummere fra indtrykkene af de seneste to døgns forhandlinger, inden næste skridt tages.En eventuel strejke blandt kabineansatte organiseret via Parat Luftfart i Danmark og Norge vil i givet fald blive en fælles strejke. Der er forskellige varslingsfrister i de to lande, og der skal først ske en koordinering, førend en strejke kan blive aktuel.