Norwegian-langruter forsinkes

Det norske lavprisflyselskab Norwegian er blevet tvunget til at udsætte planerne om langdistanceruter til Bangkok og New York. Det nye Boeing 787 ‘Dreamliner’ fly er forsinket, og Norwegian ønsker ikke at tage anden kapacitet ind som erstatning. Billetsalget starter i slutningen af 2012.

Det har længe været kendt, at Norwegian har planer om at etablere sig på langdistanceruter mellem Skandinavien og i første omgang Bangkok og New York.

Men planerne er rykket lidt længere ud i fremtiden med forsinkelsen af det nye Boeing 787 Dreamliner fly. Den amerikanske flyproducent Boeing meddelte i januar måned, at første fly fra produktionslinien ikke kunne leveres til den første kundefør tredje kvartal i 2011.

Det nye leveringstidspunkt skyldes det forhold, at testflyvningerne blev standset i november måned 2010, da elektronisk udstyr svigtede under en testflyvning ved Laredo i den amerikanske stat Texas. Det har derfor været nødvendigt at producere, installere og teste en ny software ognyt elektronisk udstyr i stedet for det oprindelige, der var fejlbehæftet.

Norwegian meddelte i begyndelsen af november måned, at selskabet havde lejet to splinternye Boeing 787-8 Dreamliner-fly fra det amerikanske leasingsselskab ILFC med forventet levering i efteråret 2012. Norwegian er ikke i stand til at oplyse et nyt leveringstidspunkt, men med al sandsynlighed bliver det tidligst fra årsskiftet 2012/13.

Norwegians koncernchef Bjørn Kjos understregede så sent som i november måned, at selskabet ville arbejde videre med planerne om at etablere langdistanceruter i 2011 ved at undersøge muligheden for at indgå korte leasingaftaler i en overgangsperiode. Disse planer er nu skrinlagt.

Vil ikke korttidsleje fly

“Vi mener, at det erdet er bedreat vente på Dreamliner-flyet end at indgå aftaler omkorttidsleje af fly.Dreamlineren vil være meget billigere i drift udover at give en meget bedre rejseoplevelse for passagererne,“ siger informationsdirektør Anne-Sissel Skånvik til CHECK-IN.dk.

Hun bekræfter samtidig, at Norwegian i slutningen af 2012 vil påbegynde salget af billetter til selskabets langdistanceruter.

Første kunde til Boeing´s Dreamliner-fly er i øvrigt japanskeAll Nippon Airways, der har en bestilling på ikke færre end 74 fly. Samlet er der afgivet bestilling på 843 eksemplarer af Boeing 787 Dreamliner flyet. Bestillingerne rullede ind med stor hast fra 2004 frem til 2008, hvor i alt 910 fly blev bestilt. Efter forsinkelserne begyndte at indtræffe, er ordrebogen totalt setreduceret med 67 fly siden 2009.

Foto: Norwegian må vente med at tage Boeing 787 Dreamliner-flyet i drift til begyndelsen af 2013.