Norwegian-fly i Københavns Lufthavn. (Foto: Ernst Tobisch)

Norwegian lukker samtlige danske ruter

Norwegian har besluttet at reducere fra 21 til seks operative fly og permittere 1.600 ansatte, hvorfor de danske ruter lukkes. DAT vil overtage flyvningerne på Aalborg-ruten.

Dagens meddelelse fra den norske regering om, at man ikke agter at tilbyde statsstøtte til Norwegian, har fået det norske lavprisflyselskab til øjeblikkeligt at reagere på meddelelsen for at beskytte den beskedne likviditet, der er tilbage i selskabet.

Norwegian vil således permittere yderligere 1.600 ansatte, der således hjemsendes på de særlige kompensationsordninger fra den norske stat. Det betyder, at det bliver nødvendigt at parkere 15 af de 21 fly, der har været i luften gennem de seneste måneder.

Ifølge norsk lovgivning er permittering muligt, når en virksomhed i en periode må reducere eller standse aktiviteterne. De første 10 dage skal virksomheden betale lønnen, hvorefter staten overtager lønforpligtelsen via dagpengeordningen.

Skal sikre overlevelse
Norwegian skriver i en pressemeddelelse, at tiltaget er nødvendigt for at komme gennem coronakrisen og sikre selskabets overlevelse.

“Efter dagens skuffende besked fra den norske regering har vi intet andet valg end at permittere yderligere 1.600 medarbejdere i Norwegian og parkere 15 af de 21 fly, vi har haft i luften på det seneste. Dette er en trist dag for alle i Norwegian. Jeg beklager på det stærkeste over for de medarbejdere, der nu bliver berørt, men vi ser ingen anden udvej.”

“Før coronakrisen havde Norwegian mere end 10.000 ansatte, men i de næste par måneder vil kun omkring 600 ansatte være ansat. Målet er at holde seks fly i drift på indenrigsruter i Norge, og jeg antager, at Norwegian også vil modtage vores andel af den støtte til individuelle ruter, som ministeriet for transport og kommunikation har meddelt,” udtaler koncernchef Jacob Schram i pressemeddelelsen.

Med beslutningen vil Norwegian opretholde ruterne fra Oslo til Alta, Bergen, Bodø, Evenes, Haugesund, Kirkenes, Molde, Stavanger, Tromsø, Trondheim og Ålesund samt mellem Tromsø og Longyearbyen. 

Ingen danske ruter tilbage
Det betyder, at Norwegian lukker sine danske ruter, og indtil for nylig fløj det norske lavprisflyselskab fra København til Aalborg, Oslo, Stockholm, Berlin, Krakow, Alicante, Málaga og Las Palmas. Dermed bliver SAS og DAT atter alene på indenrigsruten mellem København og Aalborg.

Mandag aften meddelte DAT, at man fra den 11. november øger betydeligt på Aalborg-ruten, som man for nylig måtte reducere kraftigt på grund af konkurrencen fra Norwegian.

”Lige siden opstarten på ruten mellem Aalborg og København i sommer, har vi set et behov for vores gode kvalitet til fornuftige priser,” udtaler administrerende direktør Jesper Rungholm. ”Vi vil fortsat sørge for passende frekvens og rimelige priser og har derfor besluttet at øge vores produktion og vil flyve yderligere 28 afgange i ugen for at imødekomme passagerers behov.”

DAT vil forsat flyve med ATR-turbopropfly på Aalborg-ruten, og der kan blive tale om at indsætte større jetfly, hvis efterspørgslen stiger.

 

Relaterede artikler:

Norwegian-koncernchef: Jeg udelukker ingenting nu

Den norske regering afslår at hjælpe Norwegian

Norwegian reducerer til otte ruter fra Danmark