Norwegian-fly i Oslo Lufthavn (Foto: Hans Olav Nygård | CC)

Den norske regering afslår at hjælpe Norwegian

Den norske regering har ifølge Norwegian afvist at give yderligere støtte til flyselskabet, og derfor bliver det vanskeligt at komme gennem coronakrisen. Selskabet indkalder til pressemøde.

Norwegians koncernchef Jacob Schram har ved flere lejligheder udtalt, at selskabet ikke vil kunne komme gennem vinteren uden tilførsel af yderligere kapital.

Mandag morgen meddeler selskabet, at den norske regering har afslået af hjælpe det finansielt trængte flyselskab med likviditetsstøtte, og derfor er der udsigt til en meget usikker fremtid.

Beslutningen vil Norwegian kommentere på et pressemøde i Oslo mandag formiddag.

“Jeg vil først rette en stor tak til kunder, medarbejdere, Stortinget, aktionærer, leasingselskaber, kreditorer, obligationsejere, rejsebranchen og andre som har støttet Norwegian gennem en vanskelig tid. At regeringen nu har besluttet ikke at give Norwegian yderligere likviditetsstøtte, er meget skuffende og opleves som en knytnæve i maven for alle i hele Norwegian, der har kæmpet for selskabet og i en tid, hvor vores konkurrenter modtager tocifrede milliardbeløb fra sine landes myndigheder,” siger Jacob Schram i en pressemeddelelse.

Var på vej mod overskud
Norwegian fokuserer på, at selskabet er norsk og en del af Norge. Man understøtter turismen med 24.000 arbejdspladser, der skaber årlige værdier for 18 milliarder kroner til det norske samfund.

“Dette alene ville indikere, at fortsat støtte til virksomheden ville være en samfundsøkonomisk rentabel investering. Hvordan man kan lande på en anden konklusion er svært for mig at forstå. Det lokale turisme- og erhvervsliv har også gentagne gange understreget vigtigheden af ​​Norwegians rutetilbud, senest for to uger siden, da jeg besøgte alle vores fire norske baser og også mødte politikere og erhvervslivet lokalt,” forklarer Jacob Schram.

Selvom Norwegian har kæmpet med selskabets økonomi gennem flere år, så er Jacob Schram af den opfattelse, at selskabet var på vej mod sin bedste sommer nogensinde, da COVID-19-pandemien brød ud.

“Vi kunne tydeligt se resultaterne af arbejdet med at omdanne vækst til rentabilitet, der blev startet tilbage i 2018. Med yderligere støtte til at hjælpe Norwegian gennem en hidtil uset krise for luftfarten ville vi kunne komme ud på den anden side som et mere bæredygtigt og slankere flyselskab, med en ny struktur og bedre drift. Uden støtte er vejen fremad pludselig blevet meget vanskeligere, men vi vil gøre alt, hvad der er i vores magt for at komme igennem krisen, både for vores hårdtarbejdende kolleger – vores ‘Red Nose Warriors’ og for vores kunder,” lyder det fra koncernchefen.

Kraftigt børsfald
Norwegian-aktien faldet i dagens tidlige handel på Oslo Børs med mere end 20 procent til en kurs på 0,49 norske kroner per aktie, hvilket svarer til 0,27 danske kroner. Det er den laveste kurs nogensinde.

 

Relaterede artikler:

Stigende politisk vilje til at hjælpe Norwegian

“Norwegian skal meget hurtigt have nye penge”

Norwegian: Gigantunderskud på 3,8 milliarder kroner