Et Norwegian Boeing 737-800 fly foran Aalborg Lufthavns terminalbygning. (Foto: Ole Kirchert Christensen)

Norwegian udskyder USA-rute fra Aalborg

Aalborg er ikke i blandt når Norwegian i dag løfter sløret for hvor selskabets nye USA-ruter skal udgå fra. En Aalborg-rute kommer først om to år, siger Norwegian-topchef.

I dag torsdag vil Norwegian offentliggøre de første 10 transatlantiske ruter, som skal betjenes med selskabets nye Boeing 737MAX-fly. Det røbede Norwegians topchef Bjørn Kjos ved et pressemøde i København onsdag.

I første omgang bliver der tale om 10 ruter fra byer i Irland og Storbritannien. Det vil blandt andet dreje sig om Cork i Irland og Edinburgh i Skotland. I USA vil flyene skulle lande i to små lufthavne mellem New York og Boston samt i en tredje mindre amerikansk lufthavn.

På tværs med fuld last
Norwegian har bestilt 100 eksemplarer af den nye version af Boeings populære 737’er og bliver til maj det første selskab i verden til at tage flyet i brug. Boeing 737MAX-flyene har længere rækkevidde end Norwegians almindelige Boeing 737-800 fly. De vil derfor være i stand til at kunne flyve på tværs af Atlanterhavet med en fuld last af passagerer og bagage.

Præcis hvor langt flyene kan flyve ved Norwegian af gode grunde ikke endnu. Det finder selskabet først ud af når flyene sættes i drift. Derfor starter man i første omgang ud med nogle af de europæiske lufthavne, som ligger tættest på USA. Altså lufthavne i Irland og Skotland.

Start i foråret 2017
Netop usikkerheden om rækkevidden betyder, at Bjørn Kjos endnu engang udskyder det forventede tidspunkt for den rute mellem Aalborg og USA, som Norwegian-bossen har talt om i flere år.

I juni 2016 sagde Bjørn Kjos til nyhedsbureauet Ritzau:

“Vi får de nye fly i 2017. En sådan rute mellem Aalborg og New York skal starte i foråret, så det kan sandsynligvis blive med start i foråret 2017.”

Den eneste hage ved disse planer var, at Boeing på det tidspunkt ikke var klar til at levere MAX8-flyene før i efteråret 2017. Og derfor blev planerne af mange mest opfattet som et pr-stunt.

Senere blev Boeings forventede leveringstidspunkt rykket lidt frem. Til gengæld rykkede andre destinationer op foran Aalborg på Norwegians liste, men så sent som i december sidste år var målet at åbne ruten i 2018.

Lige på grænsen
Nu siger Bjørn Kjos så, at det først bliver i 2019. Problemet er nemlig, at en rute mellem Aalborg og en lufthavn i New York-området ligger lige på grænsen af hvor langt Norwegian formoder at MAX-flyene kan flyve.

Derfor vil Norwegian hellere bruge de første fly på at åbne andre ruter fra Storbritannien og Irland til Nordamerika samt fra Skandinavien og Centraleuropa til Indien og den sydvestlige del af Asien. Hvis Aalborg-ruten en dag bliver en realitet, så vil den sandsynligvis komme til at gå til en lufthavn i Boston-området nord for New York, forklarer Bjørn Kjos. Simpelthen fordi det sandsynligvis er så langt flyet maksimalt kan flyve, hvis der ikke kun skal være dampe tilbage i tankene ved landing.

 

 

Relaterede artikler:

Aalborg Lufthavn arbejder for New York-rute i 2018

Kjos vil lave flyrute fra Aalborg til New York

Skub på irske Norwegian-ruter efter tildeling

Norwegian vil åbne fire nye baser

Første flyvning med Boeing 737 MAX