Norwegians ”Lars Løkke-stunt” møder kritik

På de sociale medier byder Norwegian statsministeren velkommen ombord på fly, hvor medarbejderne har overenskomst. Men det er ikke hele sandheden, lyder kritikken.

Norwegian var hurtigt ude på de sociale medier med et kækt budskab, da det i sidste uge kom frem, at statsminister Lars Løkke Rasmussen havde fløjet på vinterferie til Malaga med Ryanair. En flyrejse, som vakte stor forargelse hos den danske fagbevægelse. Ryanairs personale har nemlig ikke overenskomst.

Men det har Norwegians personale, lød det på bannere fra det norske flyselskab på blandt andet Facebook.

”Du er altid velkommen om bord hos os, Lars. Vi har både overenskomst og gratis WiFi,” lød budskabet, der var ledsaget af et af Norwegians Boeing 737-fly.

Mere end tre år
Men det er en sandhed med modifikationer. Det synes man i hvert fald hos Norwegian Pilot Group, der er en sammenslutning af europæiske pilotfagforeninger med Norwegian-piloter som ansat.

For på adskillige af Norwegians baser har Norwegian og de lokale fagforeninger ikke indgået aftaler om overenskomster for selskabets piloter. Det er tilfældet på Norwegians syv spanske baser og den britiske base i London Gatwick-lufthavnen. Heller ikke piloterne på Norwegians Boeing 787 Dreamliner-fly, der flyver fra Europa til USA og Asien, har overenskomster.

”Selvom nogle piloter har arbejdet for Norwegian i mere end tre år – for eksempel Boeing 737-piloter baseret i Spanien og Boeing 787-piloter, der arbejder for Norwegian Longhaul – så er deres respektive fagforeninger ikke blevet anerkendt af Norwegian,” skriver Norwegian Pilot Group i et opslag på Facebook.

Den danske fagforening Flyvebranchens Personale Union er sammen med fagforeninger fra Norge, Sverige, Finland, Spanien og Storbritannien med i Norwegian Pilot Group.

Tiltag til lokal organisering
Norwegian åbner 1. juni i år en base i Roms Fiumicino-lufthavn. Norwegian Pilot Group er sikker på, at de kommende piloter på den nye Rom-base vil sætte pris på at få en overenskomst. Men også blot at Norwegian til en begyndelse ville tage kontakt til den italienske pilotfagforening ANPAC forud for baseåbningen.

Hos Norwegian vil man ikke stå i vejen, hvis medarbejderne ønsker at organisere sig.

”Norwegian har igennem årene haft et frugtbart samarbejde med forskellige fagforeninger, hvori vores medarbejdere er organiseret, og det ønsker vi at fortsætte med i fremtiden. Både i England og Spanien samt på langdistancebaserne har der været tiltag til lokal organisering, og er det et ønske fra medarbejderne, så forholder vi os selvfølgelig positivt til dette,” siger Norwegians danske informationschef, Daniel Kirchhoff, til CHECK-IN.dk.

Norwegian forhandlede sidste år en ny overenskomst for sine skandinaviske piloter på plads, og for bare få uger siden blev der underskrevet en aftale for de kabineansatte i Danmark og Norge. Endvidere har Norwegians medarbejdere i Sverige og Finland overenskomst igennem selskabets samarbejdspartner her.