Administrerende direktør Jan Hessellund fra Billund Lufthavn klipper den røde snor og indvier ruten sammen med Air Greenlands kommunikations- og marketingschef Katja Vahl. (Foto: Christian Granhøj Skouboe)

Nu er Grønland officielt på afgangstavlerne i Billund

Det første fly på den nye rute mellem lufthavnene i Billund og Kangerlussuaq lettede onsdag. Både lufthavnen, flyselskabet og flere andre aktører har forventninger til de fremtidige flyvninger.

Onsdagen startede med den traditionelle grønlandske kaffemik i Billund Lufthavn. Det skyldtes, at det var dagen, hvor debutflyvningen på den nye rute mellem den vestdanske lufthavn og Kangerlussuaq fandt sted.

Det er Air Greenland, som driver ruten, mens flyvningerne foretages af Jettime med et Boeing 737-800-fly, der har plads til 189 passagerer. De to selskaber samarbejder ligeledes om sommerruten fra København til Narsarsuaq, som Jettime også flyver på vegne af det grønlandske flyselskab.

I tillæg til varm kaffe og kager i de røde og hvide farver, som Air Greenland benytter, bød morgenens ruteåbning på taler fra både Billund Lufthavns administrerende direktør Jan Hessellund samt flyselskabets stationschef i Grønland Heinrich Møller og Katja Vahl, der er kommunikation- og marketingchef i Air Greenland. De afviklede en tale på henholdsvis grønlandsk og dansk.

Kan gøre det nemmere at rejse
Ifølge lufthavnsdirektør Jan Hessellund ser man i Danmarks næststørste lufthavn frem til, at Grønland fremover vil være at finde på afgangstavlerne.

”Vi er sikre på, at der nu er taget hul på et succesrigt samarbejde, der skaber værdi for os, Air Greenland, men i høj grad også for alle de borgere, der nu får lettere ved at besøge og få besøg af venner og familie. Der er en ekstrem stor efterspørgsel for direkte adgang til Grønland fra Vestdanmark.”

Tanja Nielsen, der er direktør i Det Grønlandske Hus i Aarhus, påpeger, at hun mener, den nye rute vil være til gavn for mange indbyggere, der på den ene eller anden vis har relation til Grønland.

”Der bor cirka 230 grønlandske studerende og elever samt 3.800 borgere med grønlandsk baggrund i Region Midtjylland, og derudover er der mange erhvervsmæssige bånd til Grønland. I Aarhus er der 1.100 borgere med grønlandsk baggrund, som vil spare overnatning i København, hvis flyet for eksempel bliver forsinket på grund af vejret i Grønland.”

”Vi er generelt mange, som vil spare en del tid på transport til Kastrup. Derudover rejser mange fra Grønland også til Jylland på ferie eller for at besøge familie og venner,” slår hun fast.

Fortsætter rejsen til Jylland
Den kommercielle direktør for Air Greenland, Henrik Bjørner Søes, fortæller, at arbejdet med at etablere den nye rute tog afsæt i analyser. De pegede i retning af et uopdyrket marked i Jylland.

Afgangstavle i Billund Lufthavn. (Foto: Christian Granhøj Skouboe)

”Vi har analyseret vores kunders rejsemønster ud og ind af Grønland og er kommet frem til, at en del af de kunder, der i dag flyver mellem Kangerlussuaq og København rent faktisk tager til Jylland, når de er landet i København. En ikke uvæsentlig del af disse tager til steder, hvor det giver rigtig god mening at flyve til Billund i stedet for København.”

Yderligere håber direktør Anne Nivika Grødem fra Visit Greenland, at en flyrute til en anden del af Danmark end hovedstadsområdet potentielt vil bidrage til, at flere turister vælger Grønland som et fremtidigt feriemål.

”Danmark er et meget vigtigt turistmarked for Grønland, og den nye flyrute fra Billund Lufthavn giver flere muligheder for, at rejsende fra Jylland nemt kan flyve til Grønland.”


Relaterede artikler:

Vestdanskerne vil til Grønland

Etablerer rute fra Billund til Grønland

17 flyselskaber viser interesse for Grønland