Norwegian Airbus A320-200neo. (Foto: Airbus | PR)

Ny Norwegian-chef overvejer Airbus A320

Norwegian overvejer at få Airbus A320neo i flåden. Det skyldes den fortsatte usikkerhed om, hvornår flyveforbuddet mod selskabets Boeing 737 MAX-fly ophæves.

Norwegian har gennem hele selskabets moderne historie satset på en enhedsflåde, hvor der på de europæiske ruter flyves med Boeing 737, mens selskabet på langdistanceruterne anvender Boeing 787 Dreamliner.

Imidlertid afgav det skandinaviske flyselskab i 2012 også en orde på 100 fly af typen Airbus A320neo, men det skete med en plan om at leje Airbus-flyene ud til andre operatører.

Med den fortsatte usikkerhed omkring, hvornår Boeing 737 MAX-flyene kommer på vingerne igen, begynder Norwegian imidlertid at overveje muligheden for selv at anvende Airbus A320neo. Det siger Norwegians nye koncernchef Jacob Schram til det norske medie E24.no.

”Hvis dette varer ved, eller vi ikke får en løsning med Boeing, så har vi Airbus. Hvis vi ikke når frem (til en løsning, red.), eller dette fly bliver forsinket yderligere, vil vi bestemt overveje Airbus i de planer, vi har fremadrettet,” siger Jacob Schram til E24.no.

”Vi havde faktisk en plan om at udleje Airbus-flyene og den slags, men det kan vi altid ændre, hvis vi er nødt til det,” uddyber han.

18 Norwegian MAX-fly på jorden
Norske Jacob Schram overtog 1. januar jobbet som koncernchef i Norwegian efter den midlertidige koncernchef Geir Karlsen.

Norwegian har indtil videre modtaget 18 nye Boeing 737 MAX, mens yderligere 14 MAX-fly står færdige hos Boeing til at blive leveret, når flyveforbuddet ophæves. Ifølge de oprindelige planer skulle Norwegian have mindst 46 MAX-fly i flåden ved udgangen af 2020.

Boeing forventer i øjeblikket at MAX-flyene kan komme på vingerne igen til sommer, men planerne for, hvornår flyveforbuddet kan ophæves, er blevet udskudt gang på gang.

Så sent som i december troede Norwegian-ledelsen på, at man ville kunne få flyene i luften igen inden påsken i år. Men for nyligt offentliggjorde Norwegian en opdateret tidstabel, hvor MAX-flyene heller ikke er en del af trafikprogrammet for den kommende sommersæson.

Piloter vil skulle omskoles
Modellen med enhedsflåder giver generelt flyselskaber en række stordriftsfordele og en mere enkel drift i forhold til andre selskaber, som anvender flere forskellige flytyper.

Hvis Norwegian skal til at flyve med Airbus A320neo vil det blandt andet betyde, at selskabets piloter skal omskoles, ligesom der vil være en række andre omkostninger forbundet med at integrere en ny flytype i flåden.

 

Relaterede artikler:

Ingen 737 MAX i Norwegians sommerprogram

Tusindvis af MAX-piloter skal deles om få simulatorer

Boeing: MAX ikke godkendt før midten af 2020