Piloter i cockpit på Norwegian Boeing 737-800.

Ny pilotaftale skaber ro hos Norwegian

Norwegian er kommet til enighed med de skandinaviske piloter om en ny treårig overenskomst, og undgår dermed en konflikt, som det var tilfældet i 2015.

Norwegian blev i marts 2015 ramt af en omfattende pilotstrejke, da det ikke i første omgang lykkedes at nå til enighed med selskabets skandinaviske piloter om en ny overenskomst.

I denne omgang slipper Norwegian dog for strejker, da Norwegian Pilot Services og den skandinaviske pilotforening Norwegian Pilot Union netop har indgået en treårig overenskomstaftale. Dermed er der skabt ro og stabilitet omkring lønudviklingen hos de skandinaviske piloter.

”Den skandinaviske del af koncernen er vigtig for, at Norwegian kan lykkes. Det er derfor rigtig glædeligt, at Norwegians skandinaviske pilotselskab og pilotforeningen er blevet enige om rammerne for en ny overenskomstaftale, som giver forudsigelighed og stabilitet i en tid, hvor konkurrencen stadig bliver endnu hårdere. Jeg vil takke foreningen for et godt samarbejde og god dialog gennem forhandlingerne og ser frem til et fortsat godt samarbejde videre,” udtaler Norwegians HR-direktør Helga Bollmann Leknes i en pressemeddelelse.

Dialogen mellem de to parter var anderledes ophedet i løbet af sommeren, da Norwegian manglede piloter. Dengang afviste Norwegian Pilot Union et tilbud fra Norwegian om dobbelt overtidsbetaling for at lade piloterne opgive deres fridage.

Gensidig tillid og respekt
Ifølge Norwegian har piloterne i Norge, Sverige og Danmark fået konkurrencedygtige betingelser i den nye overenskomst, der også åbner op for styrkede karrieremuligheder.

”Vi er meget tilfredse med, at vi er blevet enige om rammerne for en ny overenskomstaftale, som giver Norwegian forudsigelighed, mens selskabet ekspanderer kraftigt. Forhandlingerne har været præget af gensidig tillid og respekt og ikke mindst et fælles mål om sammen at udvikle Norwegian. Denne aftale muliggør netop dette”, udtaler i fællesskab Lars Rønnov, der er daglig leder i Norwegian Pilot Services samt Halvor Vatnar, der er leder i Norwegian Pilot Union.

Der udestår stadig, at enkelte detaljer forhandles på plads, hvorefter aftalen skal underskrives, inden den sendes til urafstemning hos medlemmerne i Norwegian Pilot Union.

SAS blev i begyndelsen af september også enige med selskabets piloter i Danmark, Norge og Sverige om nye tre årige overenskomster, så nu er der i de kommende år ro omkring piloterne i de største skandinaviske flyselskaber.

 

Relaterede artikler:

Ny overenskomst for kabineansatte i Norwegian

Udsigt til SAS-gevinst efter Norwegian-strejke

​Norwegian-strejke slut

Konkurrenter hjælper Norwegian

Norwegian: Strejke kan fortsætte på ubestemt tid