Stiftende generalforsamling i den nyetablerede pilotforening. (Foto: SAS Connect Pilot Union)

Ny pilotforening for SAS Connect-piloter

Piloterne i SAS Connect har stiftet deres egen forening, der i første omgang får til opgave at sørge for, at den overenskomst, som er blevet indgået med flyselskabet, bliver implementeret.

Sidste år omdannede SAS det tidligere SAS Ireland til en ny produktionsplatform, der har fået navnet SAS Connect. Etableringen af SAS Connect blev allerede fra begyndelsen kritiseret af nogle af selskabets piloter.

Det skyldtes, at den nye produktionsplatform betyder, at en del af de arbejdsopgaver, der tidligere var hjemhørende i SAS Scandinavia, flyttes til det nye selskab, men vil her blive udført af medarbejdere, som er ansat på overenskomster, der er billigere og mere fleksible for selskabet.

SAS Connect har indgået overenskomst med Flyvebranchens Personale Union (FPU), og nu har de ansatte også stiftet deres egen pilotforening, der har fået navnet SAS Connect Pilot Union. Ifølge Fagbladet Luftfart er det piloten Michael Gilbert Olesen, som er blevet valgt som formand.

Tidligere SAS-piloter blandt de nyansatte
SAS Connect har gennem de seneste måneder hyret Airbus A320-piloter, så der nu er startet fire hold i selskabet, hvor der er tolv piloter på hvert af holdene. En del af selskabets piloter deltog i den stiftende generalforsamling i den nye pilotforening.

De ansatte piloter i SAS Connect er hovedsageligt tidligere medarbejdere fra SAS Scandinavia, som var blandt de mange ansatte, der mistede deres job i juni 2020, da SAS gennemførte en fyringsrunde på baggrund af COVID-19-pandemien.

562 piloter mistede deres arbejde ved fyringsrunden, og omkring 130 af disse var ansat af SAS i Danmark. I tillæg til de tidligere SAS-medarbejdere har SAS Connect også ansat piloter, som førhen har siddet i cockpittet hos eksempelvis DAT og det færøske flyselskab Atlantic Airways.

SAS Connect skal blive ”en god arbejdsplads”
På den stiftende generalforsamling fik pilotforeningen valgt en bestyrelse, der hovedsageligt består af ansatte, som var en del af forhandlingerne om overenskomsten i SAS Connect sidste år. Formanden fortæller, at nu handler det om at få medlemmerne godt i gang med arbejdet.

”Opstarten er selvfølgelig præget af, at alt er nyt både for ansatte og ledelse. Men på trods af det, er der en generel stemning af, at vi har fået en ny chance, og at alle virkelig gerne vil have det her til at blive en god arbejdsplads,” udtaler formand Michael Gilbert Olesen.

Derudover skal foreningen i gang med en vigtig opgave, da den skal sørge for, at SAS Connect får implementeret den overenskomstaftale, der blev forhandlet på plads sidste år, og derfor giver det god mening, at en del af bestyrelsesmedlemmerne sad med ved bordet.

Pilotforeningen ønsker dog også, at få ny kræfter ind i bestyrelsen, og vil derfor afholde en ekstraordinær generalforsamling, når den nye forening er blevet veletableret.

 

Relaterede artikler:

SAS vil overføre 27 ruter til nye selskaber

SAS-piloter i oprør over ny platformstrategi

SAS bekræfter fire produktionsplatforme