Nordica CRJ700 (Foto: Anna Zvereva)

Ny rute fra København til det nordlige Holland

Det estiske flyselskab Nordica åbner til efteråret en rute mellem København og den hollandske by Groningen med 11 ugentlige afgange.

Den lille regionale lufthavn Groningen Airport Eelde i det nordlige Holland har vækstambitioner. Og disse ambitioner har længe gået i retning af en flyrute til København, der således skal være trafik-knudepunkt til de øvrige destinationer i Norden samt den øvrige verden.

Den hollandske lufthavns ledelse har længe været af den opfattelse, at en rute med to daglige rundture til København vil være rentabel, hvis den kan gennemføres med fly, der har en sædestørrelse mellem 32 og 50 sæder. Der estimeres minimum 13.500 og helt op til 23.000 årlige passagerer på en sådan rute. Hvis ruten samtidig skaber gode forbindelser fra København til Stockholm, Göteborg, Oslo, Stavanger, Bergen og Helsinki, vurderer lufthavnen potentialet til at være tæt ved 50.000 passagerer årligt.

Nu er ruten efter mere end fem års ihærdigt arbejde blevet en realitet. Fra den 19. september vil det estiske flyselskab Nordica flyve på ruten 11 gange om ugen i hver retning. Der flyves to gange dagligt på hverdage, mens der herudover bliver en rotation om søndagen. Der flyves med Embraer ERJ145-fly med plads til 50 passagerer, og fra vintertrafikprogrammets start den 30. oktober indsættes Bombardier CRJ900-fly med plads til 70 passagerer.

”Fra den 19. september vil Nordica have to daglige returflyvninger fra Groningen Lufthavn til det internationale knudepunkt i København, hvorfra det er hurtigt og nemt at komme videre med SAS eller et af de øvrige Star Alliance selskaber. Dermed bliver det nordlige Holland direkte forbundet med lufthavne over hele verden. Det er godt nyt for både erhvervslivet og turismen, ” lyder det fra lufthavnsdirektøren i Groningen, Marco van de Kreeke

Den hollandske lufthavnsdirektør forklarer, at det kan tage flere timer at komme fra det nordlige Holland til storlufthavnen Schiphol ved Amsterdam, så derfor får forretningsfolk og turister i det nordlige Holland mulighed for at rejse ud i verden via Københavns Lufthavn.

Feeder-rute til København
Ruten ligger rigtig fint for det danske marked med afgang fra København kl. 07.35 og ankomst i Groningen kl. 08.45. Returflyvningen finder sted kl. 09.10 med ankomst i København kl. 10.20,  hvilket passer perfekt til SAS-flyvningerne til Washington, Boston og San Francisco. Aftenflyvningen er planlagt til at afgå fra CPH kl. 17.35 med ankomst kl. 18.45 i Groningen. Returflyvningen forlader Groningen kl. 19.15 med ankomst kl. 20.25, således at det er muligt af nå SAS-aftenflyveren til Beijing.

I Københavns Lufthavn ser man tilsyneladende også et større potentiale i ruten for hollændere end for danskere.

”Jo flere passagerer, der rejser via CPH og ud i verden, jo stærkere bliver vores trafikknudepunkt. De små såkaldte feeder ruter fra Skandinavien, de baltiske lande, Polen, Nordtyskland og nu det nordlige Holland er med til at gøre det muligt for Danmark, at have foreløbig 32 lange, direkte interkontinentale ruter ud i verden fra Københavns Lufthavn,” siger kommerciel direktør Peter Krogsgaard fra København Lufthavn.

Nordica er et statsejet selskab, der blev skabt i september 2015 efter Estlands nationale flyselskab Estonia gik konkurs. Selskabet har foreløbig 16 ruter, primært fra den estiske hovedstad Tallinn. Nordica flyver under det nationale slovenske selskab Adria Airways driftslicens (AOC, red.) og er dermed en del af Star Alliance, der blandt andre tæller SAS, Lufthansa og Singapore Airlines.

Selvom Groningen er en by med omkring 200.000 indbyggere, er der alligevel et betydeligt optageområde for lufthavnen. Indenfor 90 minutters transporttid, er der et marked på hele 4,6 mio. mennesker.

 

Relaterede artikler:

Nordica vælger Bombardier-fly

Estisk flyselskab får nyt nordisk navn

DAT ser på CPH-rute til Holland

Hollændere bejler til CPH

Groningen vil have flyrute til København