ATR 72-600 fra airHaifa. (PR-foto | ATR).

Nystartet selskab har fået sit første fly

Et nyt Israelsk flyselskab har for nylig modtaget første fly til selskabets flåde. Nu satser man på afgange fra Israel til destinationer ved Middelhavet og Det Røde Hav.

Det Israelske luftfartsselskab airHaifa, som blev grundlagt i 2023, har netop modtaget det første ATR 72-600-fly på baggrund af en ordre på to maskiner, som selskabet lagde sidste år.

Modtagelsen af det første turbopropfly betyder, at airHaifa kan påbegynde den kommercielle drift fra Haifa International Airport.

Luftfartsselskabet går konkret efter at tiltrække passagerer blandt de tre millioner indbyggere i Israel, som bor tættere på Haifa end på Ben Gurion International Airport i Tel Aviv lidt mere end 100 kilometer væk. Det andet fly i ordren forventes at blive leveret i 2025.

Med flyene starter selskabet nu afgange til destinationer ved Middelhavet og Det Røde Hav, som man vurderer, har stor efterspørgsel. Det skriver ATR i en pressemeddelelse.

”Vi er mere end glade for at tage imod det første fly i vores flåde. Det er en stor milepæl for os, at vi nu kan tilbyde kommercielle flyvninger. Vi fokuserer på bæredygtig udvikling, passagertilfredshed og regionale forbindelser,” fortæller Gonen Usishkin, administrerende direktør for airHaifa.

Oplevede stor fremgang i 2023
Selv peger ATR på, at ATR 72-600 med sine PW127XT-M-motorer sigter efter at være en attraktiv flytype for flyselskaber med regionale ruter. Flytypens CO2-udledning er 45 procent lavere end jetfly i samme størrelsesorden, og typen er ifølge ATR forbundet med omkostninger, der er 40 procent lavere end jetfly på samme størrelse.

Interessen for ATR’s fly er stigende. Producenten, som har sit hovedkvarter i franske Toulouse, leverede således 44 procent flere fly i 2023 end i 2022, da ATR fik overdraget 36 nye fly til kunderne, mens det tal var 25 året før. Det meddelte ATR i starten af året.

Det gik ligeledes fremad med salget i løbet af sidste år. Selskabet, der er ejet af Airbus og Leonardo, noterede en fremgang på 53 procent, da ATR indgik aftaler med kunder om 40 fly mod de 26, som blev solgt i løbet af 2022.

Derudover blev der landet aftaler med 11 nye kunder om køb af enten nye eller brugte fly, siger ATR, der ligeledes bemærker, at der blev foretaget omkring 100 handler med selskabets fly på brugtmarkedet i 2023.

Sidste år var i øvrigt første år siden COVID-19-pandemien, hvor ATR nåede en samlet omsætning på 1,2 milliarder amerikanske dollars (8,2 milliarder danske kroner kroner).

 

Relaterede artikler:

Betydelig fremgang hos ATR i 2023

Litauisk flyselskab i samarbejde med israelske El Al

Air Baltic opfordrer: Hjælp med at navngive vores fly