Boeing 747 i det ikoniske Landor-livery. (Foto: Nick Morrish/British Airways)

Nyt hjem til Boeing 747-fly i retrobemaling

Yderligere to Boeing 747 fra British Airways har fået et permanent hjem efter deres pension tidligere i år. De retrobemalede jumbojetter vil blive udstillet på forskellige lokaliteter.

”Queen of the Skies” blev tidligere i år udfaset hos British Airways som følge af konsekvenserne ved coronapandemien. Men de forsvinder dog ikke helt fra landskabet.

Det britiske flyselskab har valgt at bevare flere af Boeing 747-400-flyene, der var den sidste variant af flyet hos selskabet. Dermed vil luftfartsentusiaster stadig have mulighed for at nyde synet af dobbeltdækkerflyet, der er et ikon og symbol på en kæmpe æra i luftfartshistorien.

Således har British Airways fundet permanente hjem til flyene med registrering G-BNLY og G-BYGC, der begge fik en særlig retrobemaling sidste år for at hylde flyselskabets 100-års jubilæum. Senere i december vil jumbojetterne forlade British Airways’ tekniske base i Cardiff for at rejse til deres nye hjem.

Vil hylde flyenes betydning
G-BNLY har den ikoniske Landor-bemaling, der blev brugt mellem 1984 og 1997. Flyet bliver fløjet til Dunsfold Aerodrome i Surrey sydvest for London. Her vil det blive permanent udstillet sammen med Boeing 747-flyet med registrering G-CIVW, som blev pensioneret i slutningen af oktober, og som har en Chatham Dockyard-bemaling.

Boeing 747-flyet fra British Airways med registrering G-BYGC og med den særlige BOAC-bemaling. Foto: Stuart Bailey

G-CIVW skal fremover bruges som kulisse og baggrund for film- og tv-optagelser, ligesom der kan optages inde i selve flyet.

Boeing 747-flyet med registrering G-BYGC er kendetegnet ved en BOAC ’Gold Speedbird’-bemaling, som prydede flyene fra 1963 til 1974. Flyet vil tage den meget korte tur fra Cardiff til Bro Tathan-Business Park i Vale of Glamorgan. Her vil det blive vedligeholdt af luftfartsspecialisten eCube Solutions og fremvist for at hylde Boeing 747-flyenes betydning i britisk luftfart.

Ansatte i følelsesladet afsked
Koncernchef i British Airways, Sean Doyle, vil savne Boeing 747 på himlen, men til gengæld er der glæde over at have fundet et permanent hjem til flere af flyene.

”Vi synes, de har stor historisk betydning. Ikke kun for British Airways, men for hele luftfartsindustrien, og vi er glade for, at de vil blive bevaret for fremtidige generationer på steder i Storbritannien,” siger han.

“Som de sidste 747’ere, der forlader vores flåde, vil deres afsked være et følelsesladet øjeblik for tidligere og nuværende British Airways-medarbejdere – inklusive vores tekniske team i Cardiff, der kærligt har passet vores jumbojetter i årtier.”

G-BYGC er den absolut sidste, der forlader British Airways’ faciliteter. Den Negus-designede Boeing 747 med registrering G-CIVB var en af de to sidste jumbojetter, der inden for få minutter af hinanden forlod London Heathrow i oktober. Dette fly har fået et permanent hjem i Cotswold Airport i Gloucestershire i det vestlige England.

 

Relaterede artikler:

British Airways tog afsked med Boeing 747

Historisk Boeing 747 vækker opsigt i Heathrow

British Airways fuldfører retro-kvartet