Boeing 737-800 fra Ukraine International Airlines (Foto: Aero Icarus | Creative Commons 2.0)

Nyt selskab på Kiev-rute til København

Det omstridte ukrainske flyselskab Ukraine International Airlines åbner næste år en rute mellem Kiev og København.

Den 25. april 2018 får København endnu en rute til den ukrainske hovedstad Kiev. Denne gang er det Ukraine International Airlines (UIA), der vil forsøge sig på ruten, der har været befløjet ad flere omgange.

Ifølge CPHtraveller.dk vil UIA flyve ni gange om ugen med 186-sæders Boeing 737-800 fly. Der flyves dagligt undtaget lørdag fra Kiev-Borispol lufthavnen kl. 11.30 med ankomst i København kl. 13,05. Herefter vendes flyet på en time og kl. 14.05 går turen østpå tilbage mod Kiev, hvor flyet lander kl. 17.25 lokal tid.

På tirsdage, lørdage og søndage flyves der endnu en rundtur fra Kiev til København. Her afgår flyet kl. 20.40 fra Kiev og ankommer i Københavns Lufthavn kl. 22.15. Efter et kort natstop flyves der tidligt om morgenen kl. 04.55 tilbage til Kiev, hvor Boeing 737-flyet i henhold til tidtabellen vil ankomme kl. 08.15.

To flyselskaber til Kiev
København blev den 26. august i år forbundet med Kiev, da det ungarske lavprisflyselskab Wizz Air åbnede en rute mellem Kiev-Zhulnany lufthavn og den danske hovedstadslufthavn. Ruten åbnede med tre ugentlige afgange, og næste sommer skruer Wizz Air op til fire afgange om ugen.

Dermed er der udsigt til hård konkurrence mellem Wizz Air og UIA, selvom det ikke nødvendigvis er samme kundesegment, der konkurreres om. Wizz Air satser udelukkende på lokaltrafikken, mens UIA har interesser i såvel lokaltrafik som transfertrafik.

Fra Kiev flyver UIA til flere interessante destinationer i Asien; henholdsvis Bangkok, Beijing og Colombo samt fra næste år også Delhi. Eftermiddagsafgangen fra København har forbindelse til Bangkok-ruten, mens de tre øvrige asiatiske destinationer er forbundet med det tidlige morgenfly fra CPH.

UIA flyver i det kommende sommertrafikprogram to gange dagligt til Stockholm-Arlanda med Embraer E190-fly samt en gang dagligt til Helsinki med samme flytype.

En broget historie
UIA har tidligere fløjet til København omkring årtusindskiftet, og selskabet er i dag kontrolleret af den ukrainske oligark Igor Kolomojskij, der var den ultimative ejer af Cimber Sterling frem til konkursen i 2012. Ukraineren havde også interesser i flyselskabet AeroSvit, der gik konkurs i begyndelsen af 2013.

Ved konkursen fik det ukrainske flyselskab et Boeing 737-fly beslaglagt i Københavns Lufthavn, da man ikke havde betalt sine regninger.

I de seneste par år har der været en del blæst omkring UIA. Flyselskabet fik den 14. juni 2016 ransaget kontorerne af Ukraines særlige anti-korruption enhed, da der var forlydender om, at flyselskabet havde unddraget staten for afgifter.

UIA fik i midten af september beslaglagt et Boeing 767-300 fly (registrering UR-GEB) af de lokale myndigheder i Kiev som følge af et udestående med PrivatBank, der også kontrolleres af Igor Kolomojskij. Flyet er dog tilbage i drift, men der er verserende sager mellem myndighederne og flyselskabet og dennes ultimative ejeres.

 

Relaterede artikler:

Ny Wizz Air-rute til Københavns Lufthavn

Beslaglagt AeroSvit-fly stadig i CPH

AeroSvit-fly tilbageholdes i Københavns Lufthavn

Ukraine International åbner til København

Cimber Sterling åbner rute fra København til Kiev