Airbus A319 fra Germanwings. (Foto: Raimond Spekking | CC 4.0)

Nytårsstrejke i Lufthansa-datterselskab

Kabineansatte i Germanwings har varslet strejke fra den 30. december til og med den 1. januar. Hvis ledelsen ikke går i dialog, kan strejken brede sig i starten af det nye år.

De kabineansatte i Lufthansa-datterselskabet Germanwings har fredag via fagforeningen UFO (Unabhängige Flugbegleiter Organisation), varslet en tredages strejke, der indledes den 30. december og slutter den 1. januar.

Det betyder, at samtlige fly fra Germanwings, der flyver på vegne af Eurowings, vil være på jorden fra den 30. december kl. 00.00 til den 1. januar kl. 24.00, hvis strejken bliver en realitet.

“Vi beklager meget dette skridt, men vi ser ikke længere nogen anden udvej end på denne måde at understrege vores krav om en kollektiv overenskomst,” siger Daniel Flohr, der er næstformand i UFO.

Truer med større strejke
Strejkevarslet er en optrapning af den situation, der i efteråret førte til flere strejker i Lufthansa og datterselskaberne. Der er igangværende drøftelser med datterselskaberne CityLine og SunExpress Deutschland, mens der ikke er skred i forhandlingerne mellem UFO og Germanwings om en ny overenskomst.

Det handler blandt andet om, at omkring 1.400 ansatte og 30 fly skal integreres i Eurowings, og her efterlyser de kabineansatte en mere tydelig aftegning af fremtiden.

Der er umiddelbart ingen udsigt til, at parterne vil kunne nå hinanden, og UFO truer med eventuelt at lade konflikten brede sig til de øvrige datterselskaber samt moderselskabet, hvis der ikke kommer en reaktion fra ledelsen i Germanwings. Eventuelle nye strejker vil blive varslet den 2. januar 2020.

Til Reuters forklarer Detlef Kayser, der er koncerndirektør i Lufthansa, at UFO ikke skriftligt har varslet kravene på vegne af de kabineansatte.

“Vi kommer ikke videre på denne måde,” siger han.

230 flyvninger
Det ser umiddelbart ud til, at kabinestrejken vil kunne berøre op imod 230 flyvninger under den varslede nytårsstrejke. Ifølge austrianaviation.net er der 30. december planlagt 314 Eurowings-flyvninger fra Tyskland, hvoraf 85 skal opereres af Germanwings. 

De efterfølgende to dage er der planlagt henholdsvis 235 og 246 flyvninger, hvoraf Germanwings hver af de to dage skal gennemføre 72 af disse.

“Eurøwings vil forsøge at begrænse virkningerne af strejken i forhold til sine passagerer og udarbejder et særligt nødtrafikprogram for strejkeperioden. Dette forventes at blive offentliggjort lørdag eftermiddag. Det skal bemærkes, at det kun er 30 ud af samlet 140 Eurowings-fly, der opereres af Germanwings,” hedder det i en meddelelse fra Eurowings.

Opdatering:
Lørdag eftermiddag tilbød Germanwings til UFO at lade alle åben tarifspørgsmål afgøre ved en voldgift, hvis nytårsstrejken aflyses.

Samtidig har selskabet publiceret listen over aflysninger, der omfatter i alt 174 flyvninger, primært tyske indenrigsflyvninger samt flyvninger til og fra Wien.

 

Relaterede artikler:

Lufthansa indgår fredsaftale med fagforening

Lufthansa aflyser 1.300 flyafgange

Fagforening jubler over 150 aflyste flyvninger