Air France-crew. (Foto: Laurent Masson / Air France)

Omfattende Air France-strejke starter onsdag

Mere end halvdelen af Air France’s kabinepersonale nedlægger arbejdet onsdag og en uge frem. Det vil sandsynligvis påvirke flyvninger til CPH, men ikke til Billund.

Rejsende, der har billetter til flyvninger med Air France i morgen og frem til og med tirsdag i næste uge skal indstille sig på, at deres fly meget vel kan risikere at blive aflyst. Mere end halvdelen af alle Air France’ kabineansatte forventes nemlig i morgen at indlede en en uge lang arbejdsnedlæggelse, som vil berøre selskabets flyvninger betragteligt.

55 procent af de kabineansatte har tilkendegivet, at de agter at deltage i arbejdsnedlæggelsen. Og de fagforeninger, der organiserer kabinepersonalet, forventer, at mere end 70 procent vil deltage. Desuden har flere af selskabets pilotforeninger samt Air France-personale på jorden i Paris Charles de Gaulle-lufthavnen indikeret, at de er parate til at støtte op om kabinepersonalet og nedlægge arbejdet.

Strejker på vej
Da Air France ikke endnu ved præcis hvor mange stewardesser og stewarder, der deltager i arbejdsnedlæggelsen, så kan selskabet ikke sige noget præcist om hvor mange og hvilke flyvninger, der vil blive berørt. Men selskabet har på sin hjemmeside varslet kunderne om, at der er strejker på vej. Meddelelsen giver på ingen måde indtryk af at selskabet og fagforeningerne gennem forhandlinger arbejder ihærdigt på at afværge strejkerne i sidste øjeblik.

Det står allerede nu klart, at strejken kun vil berøre den ene af selskabets to ruter til Danmark. Selskabets to daglige flyvninger mellem Paris Charles de Gaulle og Billund Lufthavn opereres nemlig af datterselskabet HOP!, hvor personalet ikke har planer om at strejke. Den rute vil derfor kun blive berørt, hvis personalet på jorden i Charles de Gaulle-lufthavnen på et tidspunkt tilslutter sig strejken. Eller hvis piloter og kabinepersonale i HOP! hopper med på strejkevognen.

Nedlagde arbejdet i to uger
Air France-ruten mellem Paris Charles de Gaulle og Københavns Lufthavn vil til gengæld med stor sandsynlighed blive berørt af strejken, da ruten betjenes af Air France selv med fem daglige returflyvninger. Det er endnu uklart hvor mange flyvninger, der vil blive aflyst, eller om det er en af de ruter, som selskabet vil forsøge at opretholde fuld betjening af.

Ved tidligere strejker har selskabet aflyst 2-3 flyvninger og gennemført 2-3 flyvninger om dagen. Det var blandt andet tilfældet, da en stor del af Air France’ piloter nedlagde arbejdet i to uger i september 2014. Dengang var det muligt for selskabet at gennemføre omkring 40 procent af alle flyvninger.

 

Relaterede artikler:

Ny pilotstrejke i Air France på vej

Strejke kostede Air France 3,7 mia. kroner