Boeing 787-8 Dreamliner fra Qatar Airways.

Omveje og forsinkelser for Qatar Airways-fly

Med en snæver og begrænset luftkorridor til og fra Doha forsinkes Qatar Airways-fly og må i nogle tilfælde flyve en omvej på op imod to og en halv time.

Et flyveforbud for Qatar Airways-fly i Saudi Arabien, Egypten, De Forenede Arabiske Emirater, Bahrain og Yemen kostede tirsdag forsinkelser og store omveje for Doha-flyselskabet, der forsøger at opretholde en tidtabel, der er blevet hårdt ramt af sanktionerne fra de øvrige arabiske lande.

Således måtte rutenummer QR1323 fra Doha til Khartoum i Sudan tirsdag benytte fem timer og 38 minutter på at flyve en strækning, der normalt kan tilbagelægges på lidt mere end tre timer. Det betød da også, at returrejsen til Doha måtte aflyses.

På Flightradar24.com er det muligt at følge, hvordan flyene til og fra Doha primært må benytte sig af den iransk-tyrkiske luftkorridor. De største udfordringer for Qatar Airways er ruterne mellem Doha og det nordlige og centrale Afrika, Jordan, Libanon, Sudan samt det sydvestlige Europa. Her vil der være betydelige omveje.

Flyvningerne til Sydamerika og det sydlige og sydøstlige Afrika bliver dirigeret via Iran og Pakistan og derfra via Oman, der indtil videre forholder sig neutral i den pludseligt opståede konflikt i Mellemøsten. Skal man rejse til Asien og Australien vil der være en beskeden omvej via iransk og pakistansk luftrum, mens ruterne fra Doha til Norden og Central- og Østeuropa ikke vil blive direkte påvirket, da de normalt flyves via den iransk-tyrkiske luftkorridor.

Forsinkelser vil dog være uundgåelige, men det lader til, at det bliver forbeholdt de dele af rutenettet, hvor der skal flyves omveje. Tirsdag fløj Qatar Airways således uden forsinkelser til København, Stockholm og Oslo.

Trump tager æren
Afbrydelsen af de diplomatiske forbindelser mellem syv lande og Qatar kom som en lyn fra en klar himmel mandag morgen. Flere medier kædede det sammen med USA´s præsident Donald Trumps nylige besøg i Mellemøsten, og den amerikanske præsident var de heller ikke sen til at tage æren for de pludselige bestræbelser på at isolere Qatar.

I et af sine mange tweets skriver Donald Trump, at han under sit besøg i Mellemøsten nævnte, at “det ikke længere skal være muligt at finansiere radikale ideologier. Ledere pegede på Qatar – se!”


Det er ikke kun i luften, at Qatar Airways bliver ramt. Virksomheder fra de pågældende lande har annonceret, at de vil afbryde samarbejdet med Qatar Airways. Således har den professionelle saudi-arabiske fodboldklub Al-Ahli Saudi Football Club som en af de første annonceret på Twitter, at man har opsagt Qatar Airways som sponsor for fodboldklubben.

 

Relaterede artikler:

Qatar Airways indstiller 17 ruter

Diplomatisk krise kan tvinge Qatar Airways i knæ