Flyveleder på vagt i Kastrup Tower. (Foto: Naviair)

Op til 180.000 kroner i bonus til flyveledere

Hvis Naviairs flyveledere bliver et par år længere i tjenesten i stedet for at gå på pension, venter der op til tre måneders ekstra løn og en bonus på 180.000 kroner. Til gengæld skal der i en periode tages ni ekstravagter.

Den 15. juni indgik Naviair en aftale med Dansk Flyvelederforening (DATCA), der skal sikre en stabil afvikling af trafikken i Københavns Lufthavn i løbet af sommeren og et par år frem i tiden.

Parterne har ikke tidligere ønsket at oplyse noget om indholdet af aftalen, men nu har DR Nyheder via aktindsigt fået adgang til at se de centrale elementer i aftalen. 

Det handler først og fremmest om at få flyvelederne til at blive et par år længere i tjenesten, når de fylder 60 år, hvilket hidtil har været den tidligste pensionsalder. Derfor indeholder aftalen op til tre ekstra månedslønninger, hvis man bliver i to år i tillæg til et særligt fastholdelsesvederlag. Herudover får flyvelederne en særlig betaling for de ekstravagter, der tages i perioden indtil pensionering.

For de flyveledere, der har et ønske om at fortsætte i stillingen frem til 31. december 2025, vil der være en samlet bonus på 180.000 kroner, hvilket svarer til 60.000 kroner for hvert år fra 2023 til 2025.

En dyr aftale
Ekstravagterne honoreres særskilt, og dem kan Naviair i 2023/24 købe i alt ni af hos hver flyveleder. Honoraret for en ekstravagt vil være mellem 1,1 og 1,6 procent af slutlønnen inklusive faste løndele, men eksklusiv pension.

Med en årlig gennemsnitsløn på 1,3 millioner kroner for en flyveleder, vil en ekstravagt kunne udløse et sted mellem 14.000 og 21.000 kroner afhængig af, om vagten er på en hverdag, en weekend eller om natten.

“Der er ingen tvivl om, at denne aftale er dyr,” siger Jacob Pedersen, luftfartsanalytiker i Sydbank, til DR Nyheder.

Ifølge Jacob Pedersen ville omkostningerne ved at have fortsat med den nedsatte flyvelederkapacitet være større, end hvad den nye fastholdelsesaftale koster. Ifølge DR kan der være tale om et trecifret millionbeløb.

Hverken Naviair eller DATCA har ønsket at kommentere aftalen over for mediet.

 

Relaterede artikler:

Naviair og flyvelederne har landet en aftale

Transportministeren med indrømmelse i Naviair-sag

Naviairs plan: Flyveledere fra Roskilde til CPH