Urolighederne i Thailands hovedstad Bangkok har fået Udenrigsministeriet til at opdatere rejsevejledningen. Men endnu engang er der asymmetri i informationen fra de nordiske lande.
Igennem den seneste uge har regeringskritiske demonstranter i Bangkok forsøgt at få landets regering til at trække sig. Demonstranterne beskylder regeringen for at være korrupt. Det har allerede født til en række voldelige hændelser, hvor der er rapporteret om dræbte i forbindelse med sammenstød mellem forskellige grupper af demonstranter.
Den eskalerende situation har betydet, at Udenrigsministeriet søndag eftermiddag besluttede at opdatere den officielle rejsevejledning til Thailand. Det skyldes, at demonstrationerne har bredt sig til flere store shopping centre, hvor mange turister og udlændinge færdes.
“Danskere i Bangkok bør holde sig på stor afstand af eventuelle demonstrationer og opbud af militær og politi. Hvis man opholder sig i Bangkok, bør man følge med i udviklingen, for eksempel via medier, rejsearrangør eller hotellet,“ skriver Danmarks Ambassade i Thailand.
Demonstrationer i Bangkok i 2010 medførte omfattende vold og krævede i alt 91 dødsofre. En særlig sikkerhedslovgivning, Internal Security Act (ISA), der giver både politi og militær udvidede beføjelser, er bragt i anvendelse i Bangkok og nærliggende provinser.
Ambassaden understreger, at demonstrationerne indtil videre finder sted i begrænsede områder af Bangkok og eksempelvis ikke berører den internationale Suvarnabhumi-lufthavn.
Asymmetri i nordiske rejsevejledninger
Den svenske udenrigstjeneste valgte samtidig med den danske at opdatere rejsevejledningen for Thailand, mens Norge indtil videre ikke har fundet anledning til at informere landets statsborgere om en ændring i sikkerhedssituationen.
Sveriges Ambassade i Bangkok hæfter sig ved, at demonstrationerne også forekommer udenfor Bangkok, først og fremmest i det sydlige Thailand, hvor demonstranter har samlet sig foran guvernørkontorerne i en række provinser. Disse provinser omfatter også turistområder som Phuket og Krabi, men endnu har demonstrationerne ikke berørt områder, som kan være relevante for turisterne i området.
De svenske myndigheder opfordrer også til forsigtighed og nævner specifikt at undgå demonstrationer og forsamlinger omkring Government House, Metropolitian Police Bureau og Ramkhamhaeng University samt Rajamankhala Stadium.
I Norge og Finland har man ikke opdateret rejsevejledningen i løbet af søndagen, som det var tilfældet i Danmark og Sverige. Heller ikke Storbritannien eller USA har fundet anledning til yderligere opdateringer end der har fundet sted indenfor den seneste uges tid.