Over 20 aflyste flyafgange som følge af vejret

Fra Københavns Lufthavn har der i løbet af mandagen og tirsdagen været over 20 aflyste flyafgange til de centrale europæiske trafikknudepunkter på grund af sne- og vejrsituationen i ankomstlufthavnen.

Hvert år, når vinteren for alvor sætter ind, opstår der sædvanligvis store problemer med at afvikle flytrafikken i Europas største lufthavne. Det er særligti London-Heathrow, Amsterdam, Frankfurt og Paris-CDG, at der oftest kan opleves massive forsinkelser og aflysninger, når Kong Vinter for alvor viser sit ansigt.

Der er ingen tvivl om, at de nordiske lufthavne har mere erfaring med snerydningsberedskabet end lufthavne længere sydpå. Muligvis har lufthavnene i den allernordligste del af Europa også mere og bedre materiel, end i de store europæiske lufthavne mod syd.

Men det handler også om, at trafikkapaciteten i forvejener udnyttetmaksimalt i storlufthavnene, hvorfor ventetid på snerydning og afisning af flyene automatisk vil skabe store forsinkelser. I Londons Heathrow Airport er kapaciteten udnyttet 97 procent, og med blot to hovedbaner til rådighed, vil der hurtigt kunne opstår trafikpukler, når vintervejret sætter ind.

Over 20 aflysninger
Det er således oplevet i løbet af de seneste dage, hvor der alene fra Københavns Lufthavn har været mere end 20 aflysninger på grund af vejrsituationen i det øvrige Europa. I mandags var det særligt afgange tilFrankfurt og Paris, der var ramt, mens Amsterdam og London har taget de fleste forsinkelser og aflysninger i løbet af tirsdagen.

SAS oplyste i løbet af tirsdagen, at der var mellem 60 og 90 minutters forsinkelse i Bruxelles, Frankfurt og London-Heathrow på grund af lokale flytrafikrestriktioner forårsaget af frosttåge og snefald. I Oslo var der samtidig omkring 20 minusgrader, hvilket også gav helt særlige udfordringer.

Mandagen bød på 15 aflysninger fra Københavns Lufthavn, hvoraf SAS tegnede sig for halvdelen. Der blev aflyst fire flyvninger til Frankfurt samt to flyvninger til Paris og en enkelt til München.

I går måtte såvel SAS som British Airways aflyse hver en flyafgang fra København til London-Heathrow, mens hollandske KLM måtte aflyse morgenafgangen til Amsterdam-Schipol, mens Lufthansa sløjfede en eftermiddagsafgang til Frankfurt.. Samlet set blev der dog kun registreretseks aflysninger fra CPHi løbet af tirsdagen.

Foreløbigt har British Airways aflyst selskabets afgang til London-Heathrow kl. 15.50 i dag. Men ellers er situationen ved at normalisere sig i de øvrige europæiske storlufthavne.