KLM besætning (Arkivfoto: Sameh Mostafa)

Overenskomst splitter KLM’s kabinepersonale

En gruppe af KLM’s kabinepersonale har stemt nej til en ny overenskomst, som har været længe undervejs.

Ligesom i flere andre flyselskaber, så er kabinepersonalet hos KLM organiseret i flere forskellige fagforeninger. I KLM-regi hedder fagforeningerne VNC og FNV. Og selvom medlemmerne af de to fagforeninger arbejder ombord på de samme fly under de samme vilkår, så er de to foreningers medlemmer ikke just enige om hvordan de ser på den nye kollektive overenskomst, som personalets fagforeninger har forhandlet på plads med KLM’s ledelse.

Et flertal af VNC’s medlemmer stemte ja til aftalen, som VNC og FNV indgik med KLM i januar. Hos FNV har 56 procent af medlemmerne derimod stemt imod aftalen.

Konstruktiv dialog
Overenskomsten, som FNV’s medlemmer altså ikke bryder sig om, er det foreløbige resultat af en strid, der går helt tilbage til 2016, hvor KLM gennemtrumfede at reducere personalet på en række interkontinentale flyvninger for at sikre besparelser, da kabinepersonalet ikke ønskede at gå ind i en konstruktiv dialog om effektivitetsforbedringer.

KLM og fagforeningerne blev dog enige om, at denne beslutning skulle omstødes til gengæld for effektiviseringstiltag, som begge parter skulle blive enige om.

I september sidste år blev parterne enige om en konkret aftale, som de kabineansatte skulle forholde sig til. VNC forkastede dog straks forslaget og truede med en kort strejke, mens fagforeningen FNV sendte aftaleudkastet i afstemning blandt medlemmerne.

På grund af VNC’s modstand gik parterne igen til forhandlingsbordet og blev i januar i år enige om en ny aftale, som supplerer tidligere produktivitetsforbedringer fra 2015. Med aftalerne mente KLM, at kabinepersonalet bidrog til flyselskabets produktivitetsplaner ’Perform 2020’ på lige fod med flyselskabets jordpersonale og piloterne, som allerede har godkendt omlægningerne.

Modstand mod aftalen
FNV’s bestyrelse vil nu diskutere hvordan man skal forholde sig til medlemmernes afvisning af aftalen med KLM. Flyselskabet håber, at FNV vil underskrive aftalen på trods af medlemmernes modstand mod aftalen.

Det er dog uvist hvor stor betydning FNV-medlemmernes forkastelse af overenskomstforslaget reelt vil have. FNV’s medlemmer udgør nemlig kun omkring 15 procent af KLM’ kabinepersonale, mens 70 procent af personalet er medlem af VNC.

 

 

Relaterede artikler:

KLM-kabinepersonale får ny overenskomst

Tidligt strejkevarsel fra KLM-personale

Kabineansatte i KLM vil strejke

KLM-kabinepersonale aflyser arbejdsnedlæggelse

KLM-kabinepersonale nedlægger arbejdet

KLM indgår aftale med groundhandling personale