Lufthavnsdirektør i Billund lufthavn Jan Hessellund. (Foto: Joakim J. Hvistendahl)

Påskeeffekt og nye ruter sikrer rekord i Billund

Flere end 312.000 passagerer benyttede i sidste måned Billund Lufthavn, og passagertallet steg med 12,2 procent til en ny rekordmåned for april.

Billund Lufthavn rider i øjeblikket på en succesbølge, der ingen ende vil tage. For andet år i træk er lufthavnen ved Routes Europe Marketing Awards blevet kåret som den bedste af de mindre regionale lufthavne til at udvikle nye ruter.

Det afspejler sig tydeligt i passagertallene for april, der var den første måned i det syv måneder lange sommertrafikprogram, der byder på en række nye ruter og flere afgange på eksisterende ruter.

Samlet rejste 312.591 passagerer gennem terminalen i Billund Lufthavn, hvilket var en stigning på 12,2 procent i forhold til samme måned året før. Dermed blev årets april den travleste nogensinde i Billund Lufthavns snart 55-årige historie.

”Væksten på over 12 procent i april kommer som en naturlig følge af mange nye ruter og afgange, samt at mange har valgt at flyve på påskeferie,” udtaler administrerende direktør Jan Hessellund i en pressemeddelelse.

Regionale ruter topper væksten
Væksten på næsten 34.000 flere passagerer er fordelt på tre hovedsegmenter, som lufthavnen dog ikke længere oplyser specifikke tal for.

Hovedparten af væksten kommer dog fra de regionale ruter, hvor nye ruter til blandt andet Wien, Kiev og Edinburgh med henholdsvis Wizz Air og Ryanair, har været med til at bidrage til omkring 20.000 passagerer og en stigning på næsten 25 procent i dette segment.

Rejsende til fritidsdestinationerne i det sydlige Europa eller nordlige Afrika består af gæster, der har benyttet både charter- og lavprisfly. Dem har der i april været 11 procent flere af.

“Det er specielt De Kanariske Øer og Egypten, der står for væksten, mens vi fortsat mangler flysæder til Malaga og Mallorca efter Primera Airs konkurs. Derfor ser vi meget frem til, at Norwegian åbner en række nye ruter fra Billund i begyndelsen af maj og indsætter flere fly til blandt andet Málaga og Mallorca,” lyder det fra lufthavnsdirektøren.

Vækst til oversøiske destinationer
Omkring 125.000 af de flere end 312.000 passagerer gennem Billund Lufthavn i april rejste med netværksselskaber til de 10 store trafikknudepunkter, som der er adgang til fra den internationale vestdanske lufthavn.

I dette segment, der omfatter ruter til Amsterdam, Bruxelles, København, Frankfurt, Helsinki, London-LHR, Istanbul, Paris-CDG, Riga og Warszawa, steg passagertallet med mere end fire procent.

”Hubruterne styrker i sandhed den globale sammenhængskraft for Vestdanmark, og i april har der været en tydelig vækst i trafikken mellem oversøiske destinationer som for eksempel New York, San Francisco, Bangkok, Toronto og Delhi til og fra Billund”. 

Behov for bedre tilgængelighed
Med den store passagervækst øges kravene til Billund Lufthavns infrastruktur. Umiddelbart efter påske var administrerende direktør Jan Hessellund med i en delegation, der fik foretræde for Folketingets Transport-, Bygnings- og Boligudvalg med en hvidbog af infrastrukturprojekter, der har til formål at øge tilgængeligheden til de danske lufthavne.

Billund Lufthavn ønsker en ny hærvejsmotorvej, men herudover er der også et ønske om at øge den offentlige trafik til og fra lufthavnen. Det har Flixbus blandt andet bidraget til ved at etablere en direkte busrute mellem Odense og Billund med fem daglige afgange.

”Generelt ønsker vi, at den offentlige betjening med busser og tog til lufthavnen skal forbedres. Over 30 procent af vestdanske familier har ikke adgang til bil, og samtidig har én million udenlandske passagerer ligeledes et behov for at komme til og fra lufthavnen. Desværre er Billund Lufthavn en af de lufthavne i Europa, der har den laveste andel af passagerer, der kommer hertil med offentlig transport – nemlig kun 5 procent. Andelen er væsentligt højere i andre lufthavne, og gør vi ikke noget for at forbedre dette og hjælpe den grønne omstilling på vej, vil Danmarks største parkeringsplads her i Billund Lufthavn kun fortsætte med at vokse,” fastslår lufthavnsdirektøren.

Regeringen og Dansk Folkeparti blev i midten af marts enige om at etablere en ny togbane fra Vejle til Billund, og dermed bliver tilgængeligheden om nogle år også styrket via jernbanenettet.

 

Relaterede artikler:

Billund Lufthavn atter Europas bedste

Usikkert om jernbane giver vækst i Billund Lufthavn

Billund Lufthavn fortsætter fremgangen