Fly i Billund Lufthavn. (Foto: BLL | PR)

Passagerfaldet i Billund Lufthavn er indledt

Selvom det først var i slutningen af marts, at Ryanair lukkede ned i Billund Lufthavn, så er passagertallet allerede seks procent nede i forhold til samme måned året før.

Der er ingen tvivl om, at 2025 bliver et særdeles hårdt år for Billund Lufthavn. Den internationale vestdanske lufthavn har mistet Ryanair fra afgangstavlerne og skal nu forsøge at hente erstatning for omkring 950.000 rejsende.

Heraf forventer Billund Lufthavn at kunne hente omkring 200.000 passagerer i resten af 2025 fra nye ruter, hvoraf SAS-ruten til København kommer til at trække halvdelen.

I marts var der helt præcist 241.395 rejsende gennem passagerterminalen, og det var 5,7 procent færre end i samme måned 2024. Her spiller en påskeeffekt dog også ind, da påsken sidste år startede allerede i slutningen af marts.

“Nedgangen i marts kommer fordi færre gæster har benyttet Ryanairs ruter, specielt her sidst på måneden – alle andre selskaber har haft en fin udvikling. Det tyder på en fortsat god efterspørgsel i markedet,” konstaterer Jan Hessellund, administrerende direktør i Billund Lufthavn.

Fokus på udviklingen hos eksisterende operatører
I de kommende måneder vil lufthavnen i stedet vurdere udviklingen i trafikken hos lufthavnens nuværende flyselskaber, hvilket indtil videre bliver målepunktet i de kommende 12 måneder.

Dermed undgår lufthavnen hver eneste måned at skulle forholde sig til passagertabet efter Ryanairs overraskende lyn-exit efter 18 år.

En række flyselskaber har allerede opjusteret kapaciteten fra Billund Lufthavn, og det gælder eksempelvis British Airways, der har indsat tre ekstra ugentlige frekvenser i trafikprogrammet til London-Heathrow.

Derudover kommer der i løbet af sommeren også nye ruter, idet Norwegian åbner til London-Gatwick, efterfulgt af Wizz Air til Gdansk og Vilnius, mens Vueling har valgt at etablere en kort sommerrute til Barcelona.

“Historien om Ryanairs exit har fyldt meget hos os og i vores omverden. Vi har svaret på mange spørgsmål om konsekvenser og perspektiver. Derfor glæder det os nu meget, at vi kan se fremad og fortælle om nye ruter. Interessen for at flyve fra Billund er stor, og på trods af branchens kapacitetsudfordringer er det lykkedes os at hente nye ruter ind,” lyder det fra lufthavnsdirektøren.

Fald i luftfragt trods stigende e-handel
Hvad angår luftfragten, der håndteres fra terminalen på banens sydside, spiller e-handel en stigende rolle, da det udgør en stigende del af den samlede fragtmængde.

“Alle aktører omkring luftfragt oplever en stigende efterspørgsel på e-handel. Flere tal viser at den globale e-handel udgør mellem 20 og 30 procent af den samlede mængde luftfragt. Det stiller en ny række krav til hastighed og fleksibilitet i lufthavne. Og netop på fleksibilitet og evnen til at omstille sig står vi stærkt. Vi forventer, at markedet for e-handel fortsat vil vokse hos os,”vurderer Jan Hessellund.

I marts blev der håndtere 7.754 tons luftfragt mod 7.804 tons sidste år, hvilket var en svag tilbagegang på 0,6 procent. År til dato har lufthavnen i første kvartal håndteret 20.393 tons luftfragt mod 21.627 i samme periode året før. Det er en tilbagegang på 5,7 procent.

 

Relaterede artikler:

Passagervækst i Billund Lufthavn fortsatte i februar

Billund Lufthavn starter året med passagervækst

“Vi står et rigtig godt sted på vej ind i 2025”