Motorskaden på det Boeing 737-fly, der ramte en brun bjørn ved landing i Yakutat i Alaska. Foto: Scott McCurren

Passagerfly i nærkontakt med brun bjørn

En Boeing 737 fra Alaska Airlines ramte lørdag en brun bjørn under landing i aftenmørket i Yakutat. Den ene motor fik skader i mødet med bjørnen, der døde på stedet.

Vildsvin, hjort, tapir, æsel, hund.

Gennem mere end 10 år har CHECK-IN.dk skrevet om dyr, der forvilder sig ind på et lufthavnsområde, hvor de får nærkontakt med store fly under eksempelvis start og landing. Og nu kan vi – desværre – føje endnu en dyreart til listen.

En Boeing 737-700 fra Alaska Airlines var lørdag 14. november af sted på rute AS66 fra Corduva i Alaska til Yakutat i samme amerikanske delstat. Flyet havde netop sat hjulene på bane 11, da kaptajnen følte, at noget ukendt ramte flyet i venstre side. Det skriver The Aviation Herald.

Flyet bremsede ned på normal vis og vendte om for at kørte tilbage ad landingsbanen. På vej ind mod forpladsen ved terminalen så besætningen, at der lå en død brun bjørn på landingsbanen. En inspektion af flyet efter standsning viste, at der var sket skader på den udvendige del af den venstre motor.

Landingsbane inspiceret 10 minutter før
Lufthavnspersonalet havde inspiceret og ryddet landingsbanen cirka 10 minutter inden, at flyet landede, og der blev ikke fundet tegn på dyreliv i nærheden. Klokken var cirka 18.30 lokal tid, da flyet landede i totalt mørke.

Efter landingen viste det sig, at flyet havde ramt en hunbjørn, der desværre døde øjeblikkeligt, mens hendes cirka toårige unge slap uskadt fra hændelsen. En voksen brun bjørn af hunkøn kan veje op til cirka 350 kilo, men den ellers høje vægt var naturligvis underlegen i mødet med det op til 60 ton tunge Boeing 737-fly ved fuld lastning.

Alaska Airlines har efter hændelsen rapporteret, at kaptajnen mærkede et dunk i venstre side af passagerflyet under udrulningen. På vejen tilbage mod terminalen så vedkommende en død bjørn på asfalten cirka seks meter fra centerlinjen.

Flyet skulle efterfølgende have været til Juneau og Anchorage, men disse flyvninger blev aflyst. Flyet, der har registrering N615AS, var stadig på jorden i Yakutat natten til tirsdag lokal tid.

Rigt dyreliv tæt på landlige lufthavne
Det er ikke usædvanligt, at dyrelivet strejfer omkring tæt på lufthavne i landlige omgivelser. Lufthavne tæt på naturen er særligt fokuseret på at foretage rutinemæssige kontroller af området på og omkring lufthavnsområdet. Lufthavnspersonalet bruger typisk biler, masser af lys og endda pyroteknik til at kontrollere området og jage eventuelle dyr væk.

Det er ikke alle lufthavne, der har hegn hele vejen rundt om manøvreområdet, og dette fik således en tragisk udgang for den omtalte brune bjørn i Yakutat. Her har bjørnen tilsyneladende frit kunnet bevæge sig ind på landingsbanen. Det menes at være første gang, en bjørn er ramt af et fly i Alaska, der er kendt for storslået og barsk natur.

Birdstrike – når et fly rammer fugle – er det mest almindelige sammenstød mellem fly og dyr. I årenes løb er der imidlertid sket flere hændelser, hvor større dyr har været involveret. I 2015 forsøgte kaptajnen på et Bombardier Q400-fly fra indiske Spicejet at undvige en stor flok vildsvin ved landing i Jabalpur. Flyet skred af banen, men nåede at ramme syv vildsvin ud af en flok på 30-40 styk.

I 2017 måtte en Bombardier CRJ-700 fra det regionale amerikanske flyselskab PSA Airlines sikkerhedslande kort efter starten fra Charlotte i USA. Flyet havde ramt en hjort på startbanen, hvilket kort efter fik kaptajnen til at foretage en landing. Disse eksempler er blot to ud af flere, hvor dyr på opsigtsvækkende vis har haft sammenstød med fly i lufthavne.

 

Relaterede artikler:

Fly kolliderede med vildsvin under landing

Regionalfly ramte hjort under takeoff

Fly ramte tapir under start