Billede af Airbus A319-flyet fra Avianca umiddelbart efter landingen og kollisionen med varmluftballonen i Bogota. Foto: Facebook/The Aviation Herald

Passagerfly kolliderede med luftballon

En Airbus A319 fra det colombianske flyselskab Avianca kørte nytårsaftensdag ind i en varmluftballon kort efter en landing i Bogota. Hændelsen skete uden skader på mennesker eller fly.

Nytårsaftensdag fandt en noget bizar hændelse sted i El Dorado International Airport ved den colombianske hovedstad, Bogota.

En Airbus A319-100 fra Avianca var af sted på rute AV29 fra Orlando i den amerikanske delstat Florida til Bogota, og flyet landede om aftenen i den internationale lufthavn. Straks efter landingen kolliderede flyet med en stor plastgenstand, der svævede i luften. Det ukendte objekt blev viklet ind i motor, vinge og den vandrette stabilisator i begge sider af flyet. Det skriver The Aviation Herald.

Piloterne formåede trods den overraskende udvikling at få flyet sikkert væk fra bane 13L, hvor det var landet kort forinden. Flyet, der havde registrering N557AV, standsede lige på den anden side af stoplinjen ved en af taxavejene.

Ingen skader på personer eller fly
Det colombianske flyselskab udsendte en meddelelse dagen efter den mærkværdige begivenhed – 1. januar 2021 – hvor det redegjorde for hændelsen.

’Flyvningen 31. december 2020 mellem Orlando og Bogota blev ramt af en varmluftballon, da flyet allerede var landet i El Dorado-lufthavnen. Flyet landede klokken 20.09 lokal tid med alle passagerer og besætning i god forfatning. Det blev trukket væk klokken 20.59 efter en inspektion af brandvæsenet, hvor der ikke blev rapporteret noget nyt,’ lød det fra Avianca.

’Passagerer, der skulle videre med fly til andre destinationer, kunne gøre det uden gener. Avianca beder offentligheden om at afstå fra at anvende sådanne varmluftballoner, som er forbudt af myndighederne.’

Avianca har yderligere oplyst til colombianske medier, at der ikke blev erklæret nogen nødsituation ved hændelsen, der umiddelbart heller ikke resulterede i skader på flyet. A319-flyet er dog stadig på jorden i Bogota fem dage efter sammenstødet med ballonen.

Ballon lavet af papir, plast og aluminium
Cirka to og en halv kilometer fra banetærsklen til bane 13L i El Dorado International Airport ligger en fritidspark, der normalt bruges til nytårsfester 31. december.

Hvorvidt varmluftballonen er kommet herfra vides ikke, men det er fastslået, at ballonen ikke var pyroteknik. 3. januar rapporterede Colombias civile luftfartsmyndigheder, at varmluftballonen var lavet af papir, plast og nogle dele aluminium. Andre dele bliver stadig inspiceret, og der er en efterforskning i gang.

Avianca har siden hændelsen slået fast, at varmluftballonen sprængtes ved kollision med flyet, da det allerede var landet sikkert på bane 13L. Avianca fik A319-flyet leveret som helt nyt i marts 2012, og det har opereret for selskabet lige siden.

På YouTube-videoen herunder fra brugeren Laurian Puerta ses Avianca-flyet umiddelbart efter landing med en slags strimler fra varmluftballonen hængende fra flere dele af flyet:

Relaterede artikler:

Passagerfly i nærkontakt med brun bjørn

Passagerfly ramte drone

Passagerfly tæt på kollision med UFO