Fly fra Ryanair i Charlerois Airport. (Foto: Charlerois Airport | Facebook.com | PR)

Piloter nedlægger arbejdet i kommende weekend

En tvist om blandt andet lønniveauet for Ryanairs belgiske piloter har ført til, at flere fagforeninger har varslet strejke i weekenden. Det er anden gang i juli, og sidst blev 20.000 passagerer ramt.  

Højsæsonen for ferierejser er fortsat i gang, men i den kommende weekend kan der potentielt blive sat en prop i Ryanair-flyvningerne i den belgiske lufthavn Charleroi Airport, da selskabets piloter har varslet, at de agter at strejke.

Arbejdsnedlæggelsen er en del af en længerevarende konflikt, der allerede har haft konsekvenser for de rejsende i lufthavnen, der ligger syd for Bruxelles. Piloterne strejkede nemlig også lørdag den 15. og søndag den 16. juli således, at 126 flyvninger blev aflyst, hvilket gik ud over omkring 20.000 passager.

Den seneste strejke har dog ikke medvirket til, at der er kommet tilstrækkeligt med fremdrift i forhandlingerne med Ryanair. Det er i hvert fald holdningen hos fagforeningerne ACV Puls, CNE samt pilotforeningen BeCA, og derfor har man varslet, at piloterne atter nedlægger arbejdet den 29. og 30. juli.

Vil droppe overenskomst
Konflikten trækker tråde til COVID-19-pandemien. I foråret 2020 accepterede såvel piloter som andre ansatte hos Ryanair i en række lande en lønnedgang, da man håbede på, at det ville medvirke til at redde deres arbejdspladser.

Men hvor selskabet i andre lande har indgået aftaler, som har genetableret lønniveauet hos de ansatte, får piloterne i den belgiske lufthavn fortsat 20 procent mindre i løn i forhold til, hvad de gjorde før pandemien.

Derudover er fagforeningerne utilfredse med, at Ryanair har planer om at annullere den overenskomst, der garanterer piloternes arbejds- og hviletid fra den 1. oktober i år, selvom det er i strid med den gældende lovgivning i Belgien. Det skriver The Brussels Times.

Vil have Ryanair til at ændre metoder
Repræsentanter fra ACV Puls og CNE har taget bladet fra munden i forbindelse med den kommende strejke, og de har luftet deres utilfredshed med Ryanairs måde at opføre sig på.

”Der er tale om, at flyselskabet udviser en total mangel på respekt over for dets piloter,” lyder det.

Det er en kilde til frustration for fagforeningerne, at piloterne fortsat må arbejde for en nedsat løn, selvom Ryanair igen har overskud i forretningen. I en udmelding i forbindelse med strejken tidligere på måneden, slog foreningerne fast, at de ønsker at se en ny stil fra lavprisflyselskabet.

“Vi vil ikke længere lade Ryanair slippe af sted med at overtræde de mest grundlæggende principper, der gælder i Belgien. Ryanair bliver nødt til at ændre de metoder, der benyttes over for personalet, hvis selskabet ønsker at undgå, at dets passager igen vil blive ramt.”


Relaterede artikler:

Lavprisselskab får overskud på fem milliarder kroner

Milliardoverskud i Ryanair overgår 2019-niveauet

Ryanair-piloter lander fireårig aftale