En Airbus A320 fra det colombianske flyselskab Avianca. Foto: Avianca

Pilotstrejke slut efter 51 dage

Over 700 piloter hos et latinamerikansk Star Alliance-flyselskab har genoptaget arbejdet efter en strejke på næsten to måneder.

En længere strejke er slut hos Colombias nationale flyselskab.

730 piloter hos Avianca er således vendt tilbage på job den 10. november, efter piloterne og flyselskabet begge har indvilliget i at møde op i en voldgiftsdomstol på foranledning af Colombias arbejdsministerium. Det skriver Air Transport World.

Den 20. september brød arbejdsnedlæggelsen ud som følge af utilfredshed med lønnen, og den 51 dage lange strejkeperiode har haft en negativ indvirkning på Colombia og Avianca, lyder det. De mange hundrede colombianske piloter er repræsenteret ved Colombian Association of Civil Aviators (ACDAC), og det er over halvdelen af Aviancas piloter.

”Avianca beklager forsinkelsen af ACDAC-fagforeningens beslutning om at afslutte sine ulovlige aktiviteter, men vi er glade for, at situationen blev løst til gavn for landet som helhed. For at se fremad vil Avianca og ACDAC-piloterne drage fuld fordel af de lovlige midler, der i øjeblikket er til rådighed for at løse den udestående arbejdskonflikt og eventuelle andre problemer fremover,” har flyselskabet udtalt.

Højesteret fandt strejke ulovlig
Avianca bekendtgjorde allerede i september, at piloternes strejke var ulovlig. Flyselskabet bemærkede, at strejken var lovlig i forhold til den colombianske forfatning, men at arbejdsnedlæggelsen stred imod opretholdelsen af en vigtig offentlig tjeneste. Avianca henviste til en bestemmelse, der foreskriver, at transport er en væsentlig offentlig tjeneste.

ACDAC-præsidenten, Jaime Hernandez, gav et modsvar med denne ordlyd: ”Kommerciel luftfart er ikke en vigtig offentlig tjeneste, så der er ingen ulovlighed i denne strejke,” sagde han.

I oktober blev strejken erklæret ulovlig af højesteretten i Bogota, da man fandt, at Colombia generelt har en kritisk infrastruktur inden for luftransport. Havde arbejdsnedlæggelsen varet mere end 60 dage, ville Avianca have haft mulighed for at afskedige de strejkende piloter. Men piloterne indvilligede altså i at returnere til jobbet før denne dag.

Avianca havde angiveligt forelagt mere end 20 forslag til lederne i ACDAC-foreningen for at imødekomme de strejkende piloters lønkrav, men ACDAC afviste alt.

Lønaftale med udenlandske piloter
I april 2017 indgik Avianca en aftale med Avianca Aviators Association, der repræsenterer alle flyselskabets udenlandske piloter. Aftalen betød en lønforhøjelse på 11,75 procent for foreningens medlemmer.

”Desværre ønsker ACDAC en global lønstigning på 60 procent, men det er langt fra de økonomiske realiteter i virksomheden,” udtalte Avianca i september ifølge Air Transport World.

De Avianca-piloter, der er medlem af ACDAC, vil igen blive sluset ind i flyselskabets vagtplaner, efter de hver især har indladt sig på at overholde ’passende disciplinære foranstaltninger’.

Det colombianske flyselskab forventer gradvist at vende tilbage til normale operationer, efter strejken har betydet aflysning af mere end 13.000 planlagte flyvninger.

 

Relaterede artikler:

Flyselskaber trækker sig fra forhandlinger

SAS-alliance betydeligt styrket i Latinamerika

Ikke flere pilotstrejker i Lufthansa

Ny pilotstrejke i Air France på vej

Ingen svensk SAS-pilotstrejke