Politi rejser tiltale mod Finnair-topchef

Politiet har besluttet at rejse tiltale mod Finnairs koncernchef Mika Vehviläinen i en speget sag om salg af hans lejlighed til et pensionsselskab, der videreudlejede den til flyselskabet.

Mika Vehviläinen’s dage som koncernchef i Finnair kan være talte, efter at politiet i Helsinki tirsdag valgte at rejse tiltale mod Mika Vehviläinen, i en sag om salget af hans lejlighed.

I februar kom det frem, at Mika Vehviläinen havde solgt sin lejlighed til pensionsselskabet Ilmarinen, som Mika Vehviläinen selv sidder i bestyrelsen for. Ilmarinen har så efterfølgende lejet lejligheden ud til Finnair, mens Mika Vehviläinen er blevet boende.

Dermed har Mika Vehviläinen angiveligt scoret en gevinst på salget af lejligheden, og det er den gevinst, som politiet nu vil se nærmere på. Transaktionen omkring lejligheden skete i øvrigt samtidig med, at Finnair og Ilmarinen blev enige om aftalevilkårene for opførelse af Finnairs nye hovedkontor.

Genoverveje situationen
Den finske stat er med 55,8 procent hovedaktionær i Finnair. I marts fredede Finlands minister for international udvikling og styring af den finske stats ejerskaber, Heidi Hautala, i første omgang Mika Vehviläinen.

“Vi vil afvente og se hvordan efterforskningen skrider frem, og når den er afsluttet, vil vi muligvis se på, om det er nødvendigt at genoverveje situationen,” sagde Heidi Hautala i marts og holdt dermed døren åben for at skandalen kan få konsekvenser for Mika Vehviläinen, der trådte ud af Ilmarinen’s bestyrelse, da sagen kom frem.

Sagen kom frem samtidig med at Heidi Hautala tvang seks ud af otte medlemmer af Finnairs bestyrelse til at trække sig. Det drastiske skridt blev taget efter en sag om udbetaling af store bonusser til op mod 20 Finnair-chefer. Bonusudbetalingerne var sanktioneret af de seks bestyrelsesmedlemmer.