Produktion af Airbus A320neo er påbegyndt

Airbus har påbegyndt produktionen af verdens hurtigst sælgende passagerfly nogensinde, Airbus A320neo. Flyet er indtil videre solgt i 1.400 eksemplarer, hvoraf SAS har bestilt 30, mens Norwegian har tegnet sig for 100.

I en af de mange produktionshaller hos den europæiske flyproducent Airbus´ hovedkvarter i Toulouse fandt der i sidste uge en begivenhed sted, som har fået særlig opmærksomhed.

Begivenheden var blot, at der blevet skåret i noget metal. Det var dog metal til pyloner, som er skabttil helt særlige formål. Rent faktisk, var det startskuddet for produktionen af det nye Airbus A320 neo-fly, der fandt sted på vinge- og pylonfabrikken Saint-Eloi i sidste uge.

Pyloner er de strukturer, som holder motoren fast til vingen. De nye pyloner til A430neo-flyene indeholder mere titan samt andre avancerede dele, der blandt andet er udviklet til pylonerne på de store A380-fly. Herudover er der udviklet en særlig ny ‘pylon-kåbe’, der er fremstillet specielt til de mere brændstoføknomiske NEO-motorer.

“Dette første stykke metalskåret til motor pylon-komponenterne til A320neo markerer afslutningen af projekteringsfasen og start afproduktionen til verdens hurtigst sælgende passagerfly,“ sagde Tom Williams, der er Ececutive Vice President hos Airbus, da hanovervågede den særligebegivenhed.

Airbus-sitet ved Saint-Eloi er specialiseret idesign, fremstilling, montering og afprøvning af motor-pyloner samt design og fremstilling af nacelledele i titanium for alle flytyper i Airbus-familien.

A320neo, hvis forkortelse står for new engine option, vil skulle i drift fra slutningen af 2015. Flyet vil være udstyret med den nyeste generation af motorer samt store Sharklet-vingespidser, som sammen med de nye motorer vil sikre brændstofbesparelser på op til 15 procent.

Skandinavien tager 10 procent
Med mere end 1.400 faste ordrer siden lanceringen i 2010 har A320neo vist sig at være det hurtigst sælgende kommercielle passagerfly nogensinde.

SAS har bestilt 30 eksemplarer af det nye fly, mens Norwegian har sat sig på engigantordre, der tæller i alt 100 fly. Dermed har skandinavisk luftfart tilsammenop imod10 procent af den samlede ordremængde.

Det bliver dog overgået af malaysiske Air Asia, der har lagt en ordre ind på 200 fly, indiske IndiGo har bestilt 150, mens det kriseramte AmericanAirlines har en bestilling stående på 130 enheder.

Airbus er et EADS-selskab med hovedkvarter i Toulouse og har desudendesign og produktionsfaciliteter i Frankrig, Tyskland, Storbritannien og Spanien samt datterselskaber i USA, Kina, Japan og Mellemøsten.