En Airbus A330 fra Cathay Pacific. Foto: Aero Icarus

Qatar Airways øger ejerandelen i Cathay Pacific

Qatar Airways erhvervede små 10 procent af aktierne i Cathay Pacific sidste år, og nu øger det mellemøstlige selskab sin ejerandel i det asiatiske flyselskab.

I begyndelsen af november sidste år fik oneworld-medlemmet Cathay Pacific Airways en ny ejer, da Qatar Airways fra oliestaten ud til Den Persiske Golf købte sig ind til en minoritetspost i flyselskabet.

Qatar Airways købte 9,61 procent af aktierne i det store asiatiske flyselskab, der kun opererer på internationale ruter, og nu hæver flyselskabet fra Mellemøsten sin ejerandel til 9,94 procent. Det skriver det asiatiske medie Nikkei Asian Review.

Købet skal være sket gennem markedsopkøb ifølge en offentliggørelse om aktieposter på Hong Kongs børs tirsdag.

Tredjestørste aktionær
De oprindelige 9,61 procent af aktierne i Cathay Pacific blev købt til omkring 4,2 milliarder kroner af Kingboard Chemical Holdings, og købet gjorde Qatar Airways til den tredjestørste aktionær i det asiatiske flyselskab. Swire Pacific ejer 45 procent og Air China har omkring 30 procent af selskabets aktier.

Da Qatar Airways købte sig ind i Cathay Pacific, faldt aktiekursen med knap fem procent hos Cathay Pacific. Det skyldtes formentlig en frygt for, at endnu et stort flyselskab i ejerkredsen ville gøre det svært at gennemføre en igangværende treårs-plan, der har sigte på at minimere omkostninger.

Investerer i hele verden
Investering i aktier hos et stort flyselskab i en anden verdensdel er langt fra første gang for Qatar Airways. Det mellemøstlige flyselskab har i forvejen en aktiepost på 20 procent hos International Airlines Group (IAG), der er moderselskab for British Airways, Aer Lingus, Iberia og det spanske lavprisflyselskab Vueling.

Qatar Airways ejer desuden 10 procent af det sydamerikanske selskab LATAM og ikke mindst 49 procent af flyselskabet Meridiana fra Italien.

British Airways, Iberia, LATAM, Cathay Pacific og Qatar Airways selv er alle medlemmer af oneworld-alliancen.

I sidste uge kom det frem, at Qatar Airways var blevet tiludt 25 procent af aktierne i et endnu nyt og hemmeligt amerikansk flyselskab. Akbar al-Baker, koncernchef i Qatar Airways, ville dog ikke afsløre flyselskabets navn, eller hvor basen vil komme til at være. Ligesom han heller ikke ville be- eller afkræfte, om Qatar Airways vil takke ja til tilbuddet.

 

Relaterede artikler:

Cathay Pacific får Qatar Airways i ejerkredsen

Qatar Airways tilbudt andel i amerikansk flyselskab

Qatar haler ind på Emirates i CPH

Qatar Airways med Airbus A350 til Skandinavien

Cathay giver CPH første A350-rute