KLM A330-200. (Foto: BriYYZ / Wikipedia)

Qatar Airways tvinger KLM til at lukke Doha-rute

Konkurrencen fra Qatar Airways på ruten fra Doha til Amsterdam har været så hård, at KLM opgiver at flyve til Doha fra næste forår.

De tre store flyselskaber i Mellemøsten gør ondt på de europæiske selskaber, der løbende må tilpasse og lukke ruter til de store trafikknudepunkter i Doha, Dubai og Abu Dhabi.

Det er heller ingen undtagelse for KLM, der siden juni 2015 har fået konkurrence fra Qatar Airways på ruten mellem Doha og Amsterdam. Den 26. marts 2017 lukker KLM ruten mellem Amsterdam og Doha. KLM oplyser i en pressemeddelelse, at ruten ikke længere er profitabel, efter at Doha-selskabet er gået ind på ruten.

Qatar Airways flyver i dag med Boeing 777-300ER, der har plads til 412 passagerer, mens KLM har betjent ruten med A330-200, der er indrettet med 243 sæder. Således har Qatar Airways overmatchet KLM i den udbudte kapacitet, hvilket markedet tilsyneladende ikke kan absorbere. Med KLM´s lukning af Doha-ruten slutter 33 års uafbrudt betjening af emiratet ved den Persiske Golf.

“Tilpasningen af fartplanen giver os mulighed for at tilbyde vores passagerer forbedrede direkte forbindelser til nogle af Golf-staterne. I flere tilfælde vil der være reduceret flyvetid. Kapaciteten som vi fjerner fra disse ruter vil blive indsat på nye destinationer, der vil blive annonceret til opstart ved sommertrafikprogrammet for 2017,” siger Pieter Elbers, der er koncernchef hos KLM.

Cairo-rute lukker ned
Flyvningerne til Bahrain bliver i dag opereret i kombination med Doha, men lukningen af Doha-ruten får kun positiv indflydelse på Bahrain-tidtabellen, hvor der øges fra fem til seks ugentlige afgange via Kuwait. Herudover fortsætter KLM med at flyve direkte mellem Amsterdam og Abu Dhabi.

Ligesom med Kuwait vil Dammam i Saudi Arabien også fremover blive betjent med en direkte rute, hvor de to destinationer hidtil har været opereret i kombination med hinanden. Endelig vil ruten til Muscat i Oman fremover få en mellemlanding i Dammam.

Doha er ikke den eneste rute i Mellemøsten, som KLM vil trække sig fra. Den 6. februar 2017 flyver KLM for foreløbigt sidste gang mellem Amsterdam og Cairo. Ifølge KLM er årsagen til denne rutelukning, at de egyptiske myndigheder har indført en række valutarestriktioner, der gør det vanskeligt at trække kapital ud af landet.

 

Relaterede artikler:

KLM lukker Dreamliner-rute

KLM præsenterer 12. destination i Afrika

Syv Dreamliner-destinationer med KLM

Qatar Airways køber op i Europas tredjestørste luftfartskoncern

KLM åbner og lukker interkontinentale ruter