Airbus A350-900 fra Qatar Airways (Foto: Qatar Airways)

Qatar-underskud på 4,3 milliarder kroner

Qatar Airways kommer ud af regnskabsåret 2018-19 med et stort underskud. Det sker på trods af øget omsætning og flere ruter.

Oliestaten Qatars langvarige strid med nabolandene, som siden 2017 har haft en handelsblokade mod Qatar, sætter sit præg på Qatar Airways årsregnskab for 2018-19, som netop er offentliggjort.

Det nationale flyselskab havde i regnskabsåret et tab på 2,3 milliarder qatarske rial, hvilket svarer til over 4,3 milliarder danske kroner. Qatar Airways må notere det store tab på trods af en samlet vækst i omsætningen på 14 procent.

“2018-19 var et år med succes på midt i modgangen for Qatar Airways. På trods af, at vi står over for udfordringer, der er uden sidestykke i luftfartsindustrien, er jeg meget stolt over, at vi har øget vores flåde, udvidet vores netværk og set den samlede omsætning stige til 48 milliarder rial,” siger koncernchef Akbar Al Baker i en pressemeddelelse.

Rutelukninger og brændstofomkostninger
Qatar Airways lægger ikke skjul på, at underskuddet blandt andet skyldes nabolandenes handelsblokade mod Qatar, som de blandt andet beskylder for at støtte terrorisme.

De Forenede Arabiske Emirater, Saudi-Arabien og Bahrain har sammen med Egypten siden 5. juni 2017 haft en handelsblokade mod Qatar, som har sat et stop for al transport mellem Qatar og de fire lande. Som følge af blokaden har Qatar Airways måttet indstille 18 ruter, ligesom selskabet er nødt til at sende mange af sine fly til og fra Doha ud på lange omveje med op til 2,5 timers ekstra flyvning.

”2018-19 var et udfordrende år, og selv om det er skuffende, at koncernen har registreret et nettotab på 2,3 milliarder rial – som følge af tabet af modne ruter, højere brændstofomkostninger og valutakursudsving – så forbliver de underliggende fundamentale forhold for vores forretning ekstremt robuste,” siger Akbar Al Baker.

Nye ruter og et nyt fly hver 14. dag
På trods af blokaden har Qatar Airways etableret i alt 31 nye ruter, siden blokaden blev indledt, heraf 11 i det seneste regnskabsår, og selskabet flyver nu til over 160 destinationer rundt om i verden. Qatar Airways flyver blandt andet 18 gange om ugen mellem Doha og København, ligesom selskabet også flyver til Stockholm, Gøteborg, Oslo og Helsinki.

Qatar Airways’ flåde bliver også ved med at vokse i et stort omfang. Selskabet fik i regnskabsåret 25 nye fly – det er i gennemsnit et nyt fly hver 14. dag – og i marts rundede Qatar Airways’ flåde 250 fly (inklusive 25 fragtfly og 22 Qatar Executive jetfly). Flåden omfatter både Airbus- og Boeing-fly – heriblandet 45 nye Airbus A350 XWB.

 

Relaterede artikler:

134 ugentlige Qatar-flyvninger til og fra Norden

Qatar Airways øger på ny Skandinavien-rute

Qatar Airways stormer frem i Københavns Lufthavn