Regering ønsker styr på beskatning af bonuspoint

Den norske regering lægger op til, at arbejdsgiverne fra den 1. januar 2019 skal indberette privat brug af bonuspoint optjent ved flyrejser i virksomhedens tjeneste.

I Norge er regeringen gået på jagt efter ekstra indtægter i forbindelse med et udspil til et revideret statsbudget for 2019. Det betyder blandt andet, at frynsegoder skal beskattes mere direkte, og her kan der være udsigt til, at bonuspoint optjent ved flyrejser hos arbejdsgiveren, skal beskattes ved privat brug.

Det skriver Frifagbevegelse.no.

Ligesom i Danmark har brugen af bonuspoint til private rejser altid været skattepligtige, men der er ingen kontrolmuligheder, hvorfor det formentlig er de færreste, der indberetter det. Men nu ønsker den norske regering, at arbejdsgiverne skal trække skat af den værdi, som bonuspointene repræsenterer.

Det vil dog være forbundet med en del administrativt arbejde, idet de ansatte bliver nødt til at indberette værdien af bonuspoint og købte billetter, da medlemskabet af bonus- og loyalitetsprogrammerne er personligt, selvom arbejdsgiveren betaler den flybillet, der danner grundlag for pointoptjeningen.

Virksomheden Infotjenester beregnede sidste år i forbindelse med en høring om emnet, at den norske statskasse kunne få ekstra 115 millioner norske kroner tilført på denne måde.

Umuligt at prissætte fordele
Hos SAS, der i Norge har over en million medlemmer af EuroBonus, bliver den norske regerings forslag mødt med stor undren.

“Man bør vide, at det i dag også er tilfældet, at man i princippet er forpligtet til at selvangive de fordele, som man modtager privat, som følge af rejser betalt af arbejdsgiveren. Hvordan indretningen af den nye model tænkes og udøves i praksis er vi meget interesserede i, da prissætningen af en fordel beror på, om og hvordan optjente point anvendes, og om de overhovedet anvendes,” siger informationschef Knut-Morten Johansen fra SAS i Norge til CHECK-IN.dk.

Flere iagttagere peger på, at hele sagen kan ende med, at der i stedet bliver et decideret forbud mod brug af arbejdsgiverbetalte bonuspoint til private rejser.

Derfor ønsker SAS også at fokusere på, hvilke fordele arbejdsgiverne i dag har ved, at de ansatte er i besiddelse af et medlemskab af SAS EuroBonus.

“Effektive servicetjenester, kortere kø i sikkerhedskontrollen, bedre bekvemmelighed med adgang til kontorfaciliteter i loungen, er blandt de ting som har værdi for arbejdsgiveren og den rejsende både når man flyver i forbindelse med arbejde og i fritid. Det er umuligt at prissætte mange af disse fordele og adskille, hvilke point, der danner grundlag for hvad,” forklarer Knut-Morten Johansen.

 

Relaterede artikler:

SAS: It-problemer forsinker EuroBonus-forbedringer

Norge ophæver bonusforbud

Har optjent 8,9 millioner bonuspoint hos SAS