(Foto: Finnair)

Rekordmåned for Finnair

Fyldte fly og øget kapacitet gav Finnair passagerrekord i juli. Indtjeningen fulgte med op.

Passagerstatistikken for juli må være hyggelig og opmuntrende læsning på adressen Tietotie 9 i byen Vantaa nær den finske hovedstad Helsinki. Det er nemlig her, Finnair har hovedsæde.

1.447.400 passagerer fløj med det statsejede, finske flyselskab i juli, hvilket var hele 12,4 procent flere end samme måned i fjor.

Bryder man tallene ned på de enkelte markeder, steg passagertallet på Asien-trafikken med 10,8 procent, den nordamerikanske trafik med 21,5 procent, Europa-trafikken med 12,6 procent og endelig indenrigstrafikken med 10,3 procent.

Tæt på 90 procent
Den øgede passagermængde hænger både sammen med, at belægningsprocenten nærmede sig de 90 – helt nøjagtig 89,6 procent af sæderne var fyldte – og at Finnair i løbet af året har tilføjet ny kapacitet.

Den nye kapacitet skyldes leveringen af tre nye Airbus A350-900, som Finnair primært har sat ind på sine mange asiatiske ruter. Antallet af sæder – målt i Available Seat Kilometers (ASK) – steg da også med 12,1 procent på de asiatiske ruter. Hovedsageligt takket være tilføjelse af flere frekvenser på ruterne til Hongkong og Osaka.

Los Angeles bidrog positivt
Også Finnairs nye A350-rute til Los Angeles bidrog positivt til festen, da kapaciteten på selskabets nordamerikanske ruter samlet set steg med knap 30 procent.

På Finnairs europæiske trafik steg kapaciteten med 5,8 procent takket være leveringen af et nyt narrow body-fly samt tilførsel af yderligere sæder i nogle af de eksisterende fly. For så vidt angår indenrigstrafikken steg ASK med 8,8 procent, hvilket dog primært skyldes, at lufthavnen i Tampere var lukket en stor del af juli 2018.

Regularitet i top
Også regulariteten var i top, idet 78,4 procent af alle Finnair-fly ankom til tiden. Det er en forbedring på ét procentpoint i forhold til juli måned i fjor.

Alt i alt positive passagertal for Finnair, og heldigvis for selskabet fulgte omsætningen med op, idet omsætningen per passagerkilometer (RPK) steg med 12,2 procent. RPK steg med knap 30 procent på det nordamerikanske marked, mens stigningen på de øvrige tre markeder, Asien, Europa og indenrigs, hver især lå på godt 10 procent.

Generelt fald i load factor
Inden de i hovedsædet i Vantaa går helt i selvsving over den flotte juli, så skal der dog drysses en smule malurt i bægeret. År til dato er belægningen generelt set faldet med 1,2 procentpoint i forhold til sidste års load factor, hvilket primært skyldes, at belægningsprocenten på den vigtige Asien-trafik er faldet med næsten fire procentpoint.

Også fragtmængden er faldet. I juli faldt cargo load factoren med hele 6,1 procentpoint, mens den år til dato er faldet med 1,5 procentpoint. Også her er det trafikken til og fra Asien, der trækker mest ned i det samlede regnestykke.

Det er dog også stort set det eneste negative, der er at sige om Finnairs trafiktal for juli.

 

Relaterede links

Finnair bekræfter lukning af Kina-rute

Finnair havde vækst i første halvår

Finnair åbner rute til Los Angeles