Renligheden af flys ydre har stor betydning for påvirkningen af klimaet, mener Jo Alex Tanem fra Nordic Dino Robotics. Foto: Nordic Dino Robotics

Rene fly har stor betydning for bæredygtighed

At det udvendige af fly jævnligt holdes rent for snavs har betydning for påvirkningen af klimaet, mener direktøren for Nordic Dino Robotics, der fremstiller semiautomatiske robotter.

Det er ingen hemmelighed, at de forskellige aktører i luftfartsindustrien i de senere år har haft et stigende fokus på den grønne omstilling.

Blandt de populære løsninger for at skåne klimaet er blandt andet udviklingen af mere bæredygtige fly og fremstillingen af bæredygtigt flybrændstof. Men der er i hvert fald én overset løsning, der også hjælper på at reducere CO2-udledningen, fortæller Jo Alex Tanem, der er administrerende direktør hos Nordic Dino Robotics, som hører under Avia Solutions Group.

Således mener Jo Alex Tanem, at renligheden af flys eksteriør også spiller en vigtig rolle i at gøre luftfarten mere bæredygtig. Beskidte fly kan resultere i, at der bliver udledt mere CO2 end nødvendigt, lyder det.

Snavs øger flyenes luftmodstand
For det første, fortæller Jo Alex Tanem, så vil snavsede fly have en væsentlig indvirkning på aerodynamikken. Han forklarer, at snavs forstyrrer den jævne luftstrøm over flyets overflader. Dette øger luftmodstanden, hvilket vil kræve, at flyet bruger mere thrust og brændstof for at opretholde den ønskede hastighed og højde.

”Konsekvensen af denne øgede luftmodstand er en væsentlig stigning i brændstofforbruget. Da luftfart er en væsentlig bidragyder til drivhusgasemissioner, forværrer det overdrevne brændstofforbrug som følge af snavsede ydre direkte industriens miljømæssige fodaftryk,” siger han.

Snavsede fly fører ikke kun til mere CO2-udledning, men snavse bidrager samtidig til en markant stigning i luftforurening, mener Jo Alex Tanem.

”Det ophobede skidt og snavs indeholder ofte farlige stoffer og partikler, der, når de slippes ud i atmosfæren, kan skade luftkvaliteten og folkesundheden. Denne forurening kan have vidtrækkende konsekvenser – især i og omkring lufthavne og stærkt befærdede flyveveje,” lyder forklaringen.

Innovative robotter klarer rengøringen
Jo Alex Tanem forklarer, at mange flyselskaber allerede er bevidste omkring bæredygtighedsfordelene ved at rengøre det ydre af flyene.

”Renligheden af flyets ydre er ikke kun et spørgsmål om æstetik; det påvirker direkte industriens evne til at reducere emissioner og brændstofforbrug. Adskillige moderne flyselskaber og organisationer går forrest med et godt eksempel i at forsvare renligheden af flyets ydre som et vigtigt bæredygtighedstiltag,” lyder det.

Nordic Dino Robotics tilbyder semiautomatiske rengøringsrobotter, der er udviklet ud fra den nyeste teknologi. Robotterne er udstyret en række sensorer og kameraer, der kan identificere områder på fly, der kræver rengøring.

”Disse robotter er designet til at udføre rengøringsopgaver med minimalt vandforbrug og miljøvenlige rengøringsmidler, hvilket minimerer det miljømæssige fodaftryk forbundet med rengøringsarbejde. Deres automatisering sikrer ensartet og grundig rengøring, så der ikke opstår fejl,” fortæller Jo Alex Tanem.

 

Relaterede artikler:

Vil gøre luftfarten mere bæredygtig på jorden

Flyrengøringsvirksomhed klar til at øge i CPH

Norse vil reducere CO2-udledning ved hjælp af AI