Den nye indgang til sikkerhedskontrollen, hvortil passagerer hjemmefra kan bestille tid. Foto: Amsterdam-Schiphol

Reservér tid online til sikkerhedskontrollen

Den hollandske storlufthavn Amsterdam-Schiphol har igangsat et nyt projekt, hvor flypassagererne hjemmefra kan bestille tid til sikkerhedskontrollen.

Køen til sikkerhedskontrollen er lang, og man bliver utålmodig, fordi der inden for få øjeblikke er sidste udkald til ens fly.

Sikkerhedskontrollen er naturligvis en uundværlig del af en lufthavn, men de fleste flypassagerer har formentlig prøvet at kaste en forbandelse over proceduren. Om ikke højlydt, så i sit eget hoved.

Men nu kan der være en løsning på vej, så flypassagerer fremover kan glide nemmere igennem sikkerhedskontrollen, uden man efterfølgende bliver nødt til at løbe ud mod gaten.

I den hollandske storlufthavn Amsterdam-Schiphol har man således iværksat et helt nyt pilotprojekt, ’Personal Security Pass’, hvor passagererne hjemmefra kan gå online og reservere en konkret tid til passage af sikkerhedskontrollen.

Projektet løber fra i dag til den 11. december, og rejsende kan prøve kræfter med tiltaget hver dag i tidsrummet fra klokken 10 til 13.30. Den speciallavede sikkerhedskontrol gælder for passagerer, der har flybillet til flere Schengen-destinationer, og kontrollen er placeret i afgangshal 1 ved check-in-skranken 1A. Der er 10 minutters gang fra afgangshal 3, oplyser lufthavnen.

De flypassagerer, der slutter sig til projektet, kan bestille tid fra fire dage før planlagt afgang og indtil en time og 15 minutter før. Processen foregår på schiphol.nl/securitypass eller via lufthavnens mobilapp.

120 passagerer i timen
Tankerne bag projektet er, at Amsterdam Schiphol vil se, om de rejsende ønsker en fast tid for passage af sikkerhedskontrollen. Den hollandske lufthavn vil analysere strømmen af passagerer, og hvis projektet bliver en succes, er det planen, at Personal Security Pass skal implementeres i hele lufthavnen.

Rent praktisk foregår sikkerhedsproceduren sådan, at personalet først vil scanne QR-koden i reservations-e-mailen. Herefter skal passagererne selv scanne boardingkortet ved selvbetjenings-indgangen, og man vil fortsætte gennem sikkerhedskontrollen.

Der vil kunne passere 30 passagerer gennem den speciallavede sikkerhedskontrol for hver 15 minutter. Over 400 tider vil være tilgængelige hver dag, vurderer Amsterdam-Schiphol.

Lufthavnen har også gjort et andet forsøg på at lette gennemstrømningen af passagerer i sikkerhedskontrollen. Der er siden i sommer blevet ansat flere medarbejdere, og så er en specifik sikkerhedskontrol kun for passagerer med småt bagage blevet en permanent del i spidsbelastningstider efter en prøveperiode.

 

Relaterede artikler:

Kaos i Amsterdam-Schiphol lufthavnen

Amsterdam-Schiphol afviser brist i sikkerhed

Passagerkaos i Amsterdam-Schiphol

Schiphol større end Paris-Charles de Gaulle

Dette kan man se med kropsscanneren