Risiko for KLM-strejke tirsdag

En fagforening, der repræsenterer godt halvdelen af alle KLM-ansatte, truer flyselskabet med strejke tirsdag, hvis ikke KLM accepterer en række ultimative krav.

Inden i morgen tirsdag skal KLM skriftligt garantere, at de vil opfylde en række krav til en ny kollektiv overenskomst, som fagforeningen FNV præsenterede flyselskabet for i torsdags. Gør KLM ikke det, så vil en stor del af KLM’s ansatte nedlægge arbejdet i morgen.

FNV’s udspil torsdag var en reaktion på KLM’s endelige forslag til en ny overenskomst, som flyselskabet havde strikket sammen efter længere tids frugtløse forhandlinger. I udspillet stiller FNV en række nye ultimative krav, som ifølge KLM ikke har været på bordet under forhandlingerne.

”KLM er meget skuffet over at FNV har valgt denne tilgang. KLM forstår, at ordentlige arbejdsvilkår er vigtige for alle medarbejdere. Imidlertid har de arbejdsvilkår og betingelser, der tilbydes af KLM, altid været og vil fortsat være fremragende i forhold til andre hollandske virksomheder og andre flyselskaber,” understreger flyselskabet i en pressemeddelelse.

FNV er Hollands største fagforbund og organiserer omkring 16.000 ud af KLM’s godt 32.000 ansatte. Den aktuelle strid handler om ny overenskomst for dele af KLM’s jordpersonale. Men konflikten kan hurtigt brede sig og ramme selskabet hårdt, hvis andre FNV-organiserede faggrupper indleder sympatikonflikter.

En stor kløft
KLM pointerer, at verden ændrer sig. Konkurrenterne fortsætter med at reducere omkostningerne, så det bør KLM også gøre.

”Vi står over for den virkelighed, at verden omkring os har ændret sig, og at vi også skal ændre os. Nylige benchmarks viser, at på trods af de nye overenskomster, som blev indgået sidste år, så er der stadig en stor kløft mellem KLM og konkurrenterne. For at investere, vokse og bevare beskæftigelsesmulighederne, så er det derfor vigtigt, at vi reducerer vores omkostninger ved at hæve produktiviteten,” fastslår KLM.

Overvejer forslag
Det hollandske flyselskab er af den opfattelse, at det har fremlagt et afbalanceret forslag, der tilbyder vækst, beskæftigelsesmuligheder og økonomiske fordele for selskabets medarbejdere. Eventuelle yderligere tilpasninger af forslaget vil ifølge KLM give højere omkostninger, som vil presse KLM ud af markedet og gøre selskabets vækstplaner og ambitioner umulige at realisere.

Ikke desto mindre vil KLM overveje indholdet af FNV’s forslag, oplyser flyselskabet. Andre fagforeninger, der også repræsenterer KLM-personale på jorden, har tilkendegivet, at de ikke ser nogen grund til at nedlægge arbejdet som reaktion på KLM’s endelige forslag.

 

Relaterede artikler:

KLM-ansatte i demonstration