Airbus A320-200 fra SAS i Aalborg Lufthavn. (Foto: Ole Kirchert Christensen)

Robust indenrigstrafik holder gang i Aalborg Lufthavn

Tre konkurrerende selskaber på indenrigsruten fra Aalborg til København udgjorde 82 procent af passagergrundlaget i oktober. Aalborg Lufthavn håber på effektivt test-system.

Når man på Aalborg Lufthavns hjemmeside klikker på “Alle destinationer” i afgangs- og ankomstsektionen, så kommer der kun Amsterdam, København og Oslo op som valgmuligheder.

Det fortæller noget om den vanskelige situation som den nordjyske lufthavn – i lighed med andre større danske lufthavne – befinder sig i. Der er ikke udsigt til charterflyvninger i de kommende måneder, og vinterruterne til De Kanariske Øer er også sat på pause.

Trafiktallene for oktober viste dog  “kun” en passagertilbagegang på 67 procent i forhold til samme måned sidste år, og det er godt hjulpet på vej af 36.204 indenrigspassagerer blandt de 44.275 rejsende, der benyttede lufthavnen i oktober. Indenrigstrafikken blev halveret mens den internationale charter- og rutetrafik samlet gik 87 procent tilbage.

“Sommersæsonen sluttede i midten af oktober, hvor verden samtidig lukkede mere eller mindre ned igen. Som det ser ud nu er hele vintercharterprogrammet sat på standby, mens der fortsat er liv i erhvervsrejserne til blandt andet Amsterdam, hvor KLM fastholder op til to daglige afgange. Indenrigsruten til og fra København holdes fortsat godt i gang, med et stort rejseudbud fra SAS, Norwegian og DAT,” siger administrerende direktør Søren Svendsen fra Aalborg Lufthavn i en kommentar til tallene.

Venter på effektivt test-system
Det er de mange rejserestriktioner, der i stigende grad påvirker trafikudviklingen i Aalborg Lufthavn. Oktober blev da også den måned med størst relativ passagertilbagegang siden juni i år.

Derfor håber lufthavnens ledelse, at der snarest muligt kan komme mere gang i COVID-19-lyntests, så flere flyselskaber får mod på at vende tilbage til Aalborg Lufthavn. På lufthavnens parkeringsareal har SOS International allerede siden oktober lyntestet passagerer og det lokale erhvervsliv, men testkapaciteten har stadig begrænsninger.

“På nuværende tidspunkt står vi stadig i skyggen af markante rejserestriktioner, hvorfor der i Dansk Luftfart (brancheforeningen, red.), i dialog med regeringen og myndighederne, arbejdes på højtryk med oprettelsen af et effektivt test-system, der kan opkvalificere rejserestriktionerne,” forklarer lufthavnsdirektøren.

I 2019 rejste 1,46 millioner passagerer gennem Aalborg Lufthavn, og lige nu er der udsigt til et sted mellem 525.000 og 550.000 i 2020 afhængig af, hvordan rejserestriktionerne udvikler sig i årets to sidste måneder.

 

Relaterede artikler:

Kun hver tredje i COVID-19-testcenter er flypassager

Aalborg Lufthavn først med COVID-19-lyntest

Negativ passagerudvikling i de jyske lufthavne