Iron Maiden forsanger Bruce Dickinson i cockpittet på Boeing 737-400 flyet opkaldt efter en afdød engelsk komiker. (Foto: Cardiff Aviation)

Rockstjerne leverede fly til Albawings

Albanien har atter fået sit eget flyselskab. Det nye selskab hedder Albawings, og selskabets andet fly blev fløjet til Tirana med kendt rockstjerne i cockpittet.

Albanien er ved at genvinde noget af den nationale stolthed på luftfartssiden, da man for første gang i tre år har fået et nationalt flyselskab. Der er tale om lavprisflyselskabet Albawings, der blev grundlagt i 2015 af de to entrepenører Gentian Kole og Dhimitër Tola. Driftstilladelsen kom i hus i februar måned i år, og for få måneder siden gik det første fly på vingerne.

Det første fly var et Boeing 737-500 fly, som fik navnet “Spirit of Tirana”. Selskabet andet fly blev leveret den 11. december af Iron Maiden-rockstjernen Bruce Dickinson, der personligt fløj det 24 år gamle Boeing 737-400 fly til Tirana fra Cardiff, hvor Bruce Dickinson er indehaver af Cardiff Aviation, som råder over flyet.

Boeing 737-500 fra Albawings. (Foto: Oyoyoy / Wikimedia Commons)

Boeing 737-500 fra Albawings. (Foto: Oyoyoy / Wikimedia Commons)

Det er samtidig et lidt specielt fly. Flyet er døbt Sir Norman Widsom (Mr. Pitkin), hvilket refererer til den afdøde britiske komiker. Under forhandlingerne med albanerne om levering af flyet på en såkaldt ACMI-aftale, faldt snakken tilfældigvis på den britiske komiker. Under det mangeårige kommunistiske styre var filmene med Sir Norman nemlig de eneste vestlige film, der blev vist i Albanien, da komikeren ofte blev portrætteret som den lille mand, der kæmpede mod storkapitalen.

“Vi var overraskede over at finde ud af, hvor respekteret Sir Norman var i hele Albanien,” fortæller Bruce Dickinson til walesonline.co.uk.

Svære betingelser i Albanien
Bruce Dickinson og Cardiff Aviation har i øvrigt fået succes med det nye ACMI-koncept, idet selskabet i august placerede endnu et Boeing 747-400 fly på en ACMI-aftale. Dette var hos det nyestartede afrikanske flyselskab Air Djibouti.

Foreløbigt har Albawings to fly og flyver til syv destinationer fra basen i Tirana International Airport. I første omgang er det udelukkende italienske destinationer i trafikprogrammet. Således flyves der til Ancona, Firenza, Milano, Perugia, Rimini, Treviso samt Verona.

I løbet af de seneste 10 år har seks albanske flyselskaber måttet indstille driften, henholdsvis Albatros Airways (2006), Ada Air (2007), Star Airways (2010), Tata Air (2010), Albanian Airlines (2011) samt Belle Air (2013).

 

Relaterede artikler:

Danmark går glip af Ed Force One

Iron Maiden-fly fik skade til 50 mio. kroner

Iron Maiden lejer islandsk jumbojet

Bruce Dickinson i cockpittet på sidste Astraeus-flyvning

Rock-kaptajn tog imod