Koncernchef Michael O'Leary, Ryanair Holdings (Foto: Ryanair)

Ryanair-boss: Flybilletter er blevet for billige

Ryanair-topchef Michael O’Leary mener, at priserne på flybilletter er blevet for lave. Han erkender, at han selv har været med til at skrue priserne i vejret gennem en årrække.

Prisen på en flybillet hos irske Ryanair har traditionelt set været meget lave, men nu lader det til, at det fremover vil blive dyrere at flyve på et lavpriskoncept.

Således mener koncernchef i Ryanair, Michael O’Leary, at flybilletter er blevet for billige. Han forudser, at priserne vil stige i de næste fem år, i takt med at flyselskaberne får flere omkostninger til brændstof og skal betale højere miljøafgifter. Det fortæller han til Financial Times ifølge det britiske medie Daily Mail.

Billetpriserne til mange flyruter er i dag lavere, end de var for 10 år siden. Men ifølge en ny amerikansk undersøgelse steg billetpriserne imidlertid 18 procent i april i år. Det var den største stigning siden 1963.

’Det er absurd’
Michael O’Leary er ikke bleg for at tage æren med æraen med billige flybilletter. Han har gennem mange år været med til at presse priserne i bund sammen med andre lavprisflyselskaber, men nu har piben altså fået en anden lyd.

”Det er for billigt, i forhold til hvad det er. Jeg synes, det er absurd, at hver gang jeg flyver til Stansted, så er togrejsen til det centrale London dyrere end flybilletten,” siger han til Financial Times.

”Det har været mit arbejde (at presse priserne langt ned, red.). Jeg har tjent mange penge på det. Men i sidste ende tror jeg ikke på, at flyrejser er bæredygtige på mellemlang sigt til en gennemsnitlig pris på 40 euro (298 kroner, red.). Det er alt for billigt. Men jeg synes, at det stadig vil være meget billigt og overkommeligt til 50 og 60 euro (372 til 466 kroner, red.).”

Eksempelvis er en returbillet fra London Stansted til Milano Bergamo til september en anelse billigere end en enkeltbillet fra Londons centrum til Stansted-lufthavnen i samme periode.

Har ændret holdning siden april
Tilbage i april fortalte Michael O’Leary imidlertid til det irske medie RTÉ, at æraen med billige flybilletter ikke er ved at slutte. Han mente, at Irland havde brug for lavprisflyvninger, og at ”vores turisme afhænger af, at folk flyver hertil”, lød det fra topchefen.

Mange flyselskaber har oplevet en stigning i efterspørgslen efter coronapandemien, men flere selskaber har haft svært ved at imødekomme den store interesse for at rejse hen over sommeren. Generelt set har der været udfordringer i luftfartsbranchen med at skaffe nok personale, efter der under pandemien blev afskediget tusindvis af medarbejdere.

Andre udfordringer for visse flyselskaber er strejker blandt kabineansatte og piloter. Ryanair-kabineansatte i både Spanien, Belgien, Portugal, Italien og Frankrig strejkede for nyligt, og det samme har Ryanair-piloter i Belgien gjort.

 

Relaterede artikler:

Ryanair vil ikke spå om fremtiden for Billund-base

Så billige er flybilletterne i efteråret

Forslag om strafafgift på billige flybilletter