En Boeing 737-800 fra det irske lavprisflyselskab Ryanair. Foto: © Thorbjørn Brunander Sund, Danish Aviation Photo

Ryanair har udsigt til rekordtab

Ryanair forventer tæt på en halvering af passagertallet i år på grund af coronakrisen. Lavprisflyselskabet har udsigt til rekordtab i første kvartal af regnskabsåret.

Lavprisflyselskabet Ryanair fik i det seneste regnskabsår et overskud på én milliard euro (svarende til 7,46 milliarder kroner). Det var 13 procent mere end i forrige regnskabsår, hvor overskuddet lød på 885 millioner euro (6,6 milliarder kroner).

Det irske lavprisselskab præsenterede mandag resultaterne for regnskabsåret 2020, der løber fra 1. april 2019 til 31. marts 2020.

Tab på 1,5 milliarder kroner i første kvartal
Mens Ryanair således havde en god vækst sidste år, er udsigterne i indeværende regnskabsår mere dystre i lyset af coronakrisen. Selskabet forventer i første kvartal et rekordtab på over 200 millioner euro (1,49 milliarder kroner), mens der forventes et lavere tab i andet kvartal.

Ryanair kan på nuværende tidspunkt ikke give en prognose for hele regnskabsåret, men forventer en vanskeligt år.

Selskabet forhandler i øjeblikket med fagforeninger og medarbejdere om lønreduktioner på op til 20 procent, ulønnet orlov og afskedigelser af op til 3.000 medarbejdere – hovedsageligt piloter og kabinepersonale – samt baselukninger, hedder det i regnskabsmeddelelsen.

Næsten en halvering af passagertallet i år
Ryanair fløj i sidste regnskabsår med næsten 149 millioner passagerer og havde et oprindeligt mål om at nå op på 154 millioner i år.

De forventninger har coronakrisen dog sat en brat stopper for, og Ryanair forventer nu at flyve med mindre end 80 millioner passagerer i indeværende regnskabs år – altså næsten 50 procent mindre end det oprindelige mål. For blot en uge siden lød selskabets prognose på 100 millioner passagerer i år.

Op på 60 procent af planlagt program i august
Det irske lavprisflyselskab meddelte i sidste uge, at det planlægger at genoptage 40 procent af sine afgange fra 1. juli. Dermed vil Ryanair kunne gennemføre næsten 1.000 flyvninger om dagen på 90 procent af det rutenetværk, som selskabet havde før coronakrisen. Fra august forventer Ryanair at være nået op på 60 procent af det oprindeligt planlagte program for denne sommer.

Ryanair fremhæver i regnskabspræsentationen, at man i modsætning til konkurrenter som blandt andre Lufthansa, Air France-KLM, SAS og Norwegian ikke har modtaget statsstøtte i coronakrisen.

“Ryanairs tilbagevenden til planlagt flyvning blivee vanskeligere på grund af konkurrere fra flag carriers, der vil finansiere salg under kostpris med ulovlig statsstøtte på over 30 milliarder euro, hvilket er i  strid med både EU’s statsstøtte- og konkurrenceregler,” skriver Ryanair i regnskabsmeddelelsen.

Ryanair har dog modtaget et lån fra den britiske stat på 600 millioner pund (svarende til fem milliarder kroner) for at styrke selskabets likviditet. Ryanairs største base er London Stansted-lufthavnen.

 

Relaterede artikler:

Sådan vil Ryanair flyve fra Danmark i sommer (opd.)

Ryanair vil tilbage på de fleste ruter til juli

Ryanair: Sommertrafikken bliver halveret